kutatók éjszakája

2018.10.02. 11:00

Interaktív kísérletekkel várták az érdeklődőket a „refiben”

A Pápai Református Kollégium Gimnáziuma és Művészeti Szakgimnáziuma idén is csatlakozott a Kutatók éjszakájához.

Laskovics Márió

Somosi István fizikatanár vezetésével interaktív kísérleti bemutatókon is részt vehettek az érdeklődők

Fotó: Laskovics Márió/Napló

Pénteken a református gimnázium dísztermében Horváth Dezső akadémikus, professor emeritus, egyetemi magántanár a gravitációs hullámokról, majd Burján Bernadett exrefis egyetemi hallgató a klímaváltozásról és az energiaforradalomról tartott előadást.

Somosi István fizikatanár vezetésével interaktív kísérleti bemutatókon is részt vehettek az érdeklődők Fotó: Laskovics Márió/Napló

– Horváth Dezső a Debreceni Egyetemen tanít részecskefizikát, 2010-ben ismerkedtem meg vele Genf mellett a CERN-ben (Európai Nukleá­ris Kutatási Szervezet). Elő- adásait folyamatosan követem az interneten, és engedélyével fel is szoktam használni, amikor a tudományt népszerűsítő kurzust tartok. Még a tavasszal kértem fel, hogy mint vérbeli kutató beszéljen nekünk valami friss témáról – árulta el Fekete Pál Péter szervező tanár.

Horváth Dezső előadásában arról beszélt hallgatóságának, hogy a gravitációs hullámok felfedezése áttörést jelentett a csillagászatban.

– Két amerikai és egy olasz kísérlet során sikerült ténylegesen megfigyelni, hogy csillagrobbanásban keletkeznek az elemek, ugyanis észleltek egy gravitációs hullámot, egy térfodrozódást.

Podányi Tamás kémiatanár tartott érdekes bemutatót az érdeklődőknek Fotó: Laskovics Márió/Napló

Természetesen Nobel-díj járt tavaly ezért. Amikor megváltozik a gravitáció, a tömegek eltűnnek, keletkeznek vagy odébb mennek, Einstein elmélete szerint ez azzal jár, hogy a térgörbületek megváltoznak, és ez vándorol fénysebességgel. Ezt hívjuk gravitációs hullámnak – mondta el a professzor. Horváth Dezső hozzátette, a Magyar CERN Bizottság tagjaként a CERN – száz méterrel a föld alatt lévő, 27 kilométer kerületű részecskegyorsító – egyik kísérletében is részt vesz. Burján Bernadett a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem energetikai mérnök szakán tanul harmadik éve. Előadásában hazánk energiamixéről, energiatermeléséről szólt. Energiamixnek nevezzük az energiatermelésben a különböző forrásokból származó öszszesen felhasznált (vagy megtermelt) energia forrásainak az összegét. Mint mondta, többféle energiahordozóban kell gondolkoznunk, s ezekből kell villamos energiát előállítani.

A laborban azután interaktív kísérleti bemutatók, valamint fizika-kémia show várta az érdeklődőket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában