Megőrzik a város kincseit

2019.02.04. 07:00

Javaslatokat várnak arra, mivel bővülhetne a sümegi értéktár

A Sümegi Értékek Fóruma második fordulóján szó volt a Sümeg Értéktár Bizottság újraalakításáról, a résztvevők áttekintették az elkészült javaslattételi adatlapokat és folytatták a települési értékadatbázis bővítését, valamint a közösség által vállalt értékek feldolgozását.

Tóth B. Zsuzsa

Az értéktárba kerül Kisfaludy Sándor élete és szülőháza, a mai múzeum is Fotó: Tóth B. Zsuzsa

A közösségi, értékfeltáró programon jelen levők beszélgettek a bizottság felállításának fontosságáról, tagjairól, működéséről. Végh László polgármester ismertette a javaslatait, és a fórumon bemutattak 18 feldogozott értéket, köztük számos kulturális örökséget, mint Horváth Márton üvegművész életművét, Kisfaludy Sándor és Darnay Kálmán életét, Sümegi Tóth Tivadar költészetét, Kossuth-díjasaik életpályáját, Sümeget mint búcsújáró helyet, az Örömódát, a fazekasságot. Az épített örökséget képviselő várat, a történelmi belvárost, a lant alakú sírköveket, a városfalakat, a Maulbertsch-freskókat és Kisfaludy szülőházát.

Az értéktárba kerül Kisfaludy Sándor élete és szülőháza, a mai múzeum is Fotó: Tóth B. Zsuzsa

A közösség tagjai szívesen vállalták további javaslattételek kidolgozását, így a közeljövőben a Kincses tanárok, a kegyszobor, a kálvária, a díszóra, a Darnay Állami Múzeum, a túraútvonalak, Ramassetter Vince élete, a sümegi szőlő- és borkultúra, valamint még számos érték javaslatát készítik el.

A fórum résztvevői megfogalmazták, hogy szeretnék, ha az értékfeltáró akció mindenki számára fontos lenne. Az adatbázis, amely folyamatosan változik, bővül, nem kőbe vésett dokumentum, bárki tehet hozzá, elmondhatja a véleményét. Örömmel fogadnák, ha az akcióval kapcsolatban felmerült gondolat nem az lenne, hogy valakit vagy valamit miért nem javasolnak, sokkal inkább az, hogy szívesen javasolnak adott értéket és el is készítik a javaslatot. Várnak minden ötletet, számítanak mindenki munkájára, akinek fontos, hogy összegyűjtsék és megőrizzék a sümegi értékeket mindannyiuk és az utókor számára.

A későbbi képviselő-testületi ülésen döntés született a bizottság újraalakításáról, annak elnökévé Oszkai Rékát nevezték ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában