Metszetek, rajzok és fotók

2018.11.05. 07:00

Kisfaludy Sándor munkáinak illusztrációiból nyílt kiállítás Sümegen

November végéig tekinthető meg a Múzeumi estén, Kisfaludy Sándor 246. születésnapjához kapcsolódóan megnyílt, a költő jeles munkáihoz készült illusztrációkat bemutató kiállítás a sümegi emlékházban.

Tóth B. Zsuzsa

Oszkai Réka a 3D-s terminálnál

Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

A tárlat ötlete akkor vetődött fel a szervezőkben, amikor Miklósi-Sikes Csaba nyugalmazott múzeumigazgató az emlékháznak ajándékozta 11 darabból álló, eredeti Kisfaludy-­illusztrációkat tartalmazó magángyűjteményét. Az ajándékba kapott kis képek a Himfy szerelmeinek 1807-es kiadásából valók – tudtuk meg Oszkai Réka szakmai vezetőtől. Az emlékház által rendezett kiállítás első bevezető képsorát ezek az eredeti kis metszetek alkotják, amelyek a kor neves festőinek, illusztrátorainak míves munkái.

Oszkai Réka a 3D-s terminálnál
Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

Ezt a gondolatiságot vezérfonálként követi az emlékház dolgozói által beszkennelt 23 fotómásolat Kisfaludy Sándor Összes költeményeinek I–II. kötetéből. A Remekírók Képes Könyvtára sorozatban 1901-ben megjelent Kisfaludy Sándor Összes költeményei jeles magyar művészek rajzaival, festményeikből készült metszetekkel jelent meg. A színes metszetmásolatok Kisfaludy Himfy szerelmei, A kesergő szerelem és a Boldog szerelem illusztrációival kezdődnek, majd a kevésbé ismert Regék a magyar előidőből sorozat követi egy-egy jellemző képpel. Látjuk megelevenedni a szereplőket, és megszólalni egy-egy jellemző műből vett idézet által. Egy-egy képet kaptak a Gyula szerelme, a Kemend, a Döbrönte, a Szigliget, A Somlai vérszüret, az Eseghvár, a Frangyepán Erzsébet, Balassa Bálint, a Viola és Pipacs című, Kisfaludy Sándor által szerzett művekből.

A gazdagon illusztrált kötetek a kor neves művészeinek munkáit tartalmazzák, így Tull Ödön, Neogrády Antal, Réthy Lajos, Schärmer Mór is szerepel az alkotók között.

A Kisfaludy Emlékház további fejlesztéseket tervez. Az idei évben is lehetőség nyílt a Kubinyi Ágoston-program keretében támogatást igényelniük az önkormányzatoknak az általuk fenntartott muzeális intézmények szakmai fejlesztésére az Emberi Erőforrások Minisztériuma által kiírt pályázaton.

A májusban benyújtott pályázat célja a közérdekű mu­zeá­lis gyűjtemények, kiállítóhelyek szakmai támogatása, és hárommillió forintos támogatásban részesült. A projekt keretében folytatják a tavaly elindított programot.

Annak második üteme azt célozza, hogy a Kisfaludy Sándor Emlékház szakmailag megújuljon, a költő tárgyi és szellemi örökségének széles körű bemutatásához szükséges interaktív kiállítóterek létrejöjjenek.

A tavalyi évben a nyertes Kubinyi Ágoston-program se­gítségével elindult a kiállítások megújítása. Tóth G. Péter kurátor együttműködésével elkészült egy koncepció, amely az állandó kiállítások megújításáról, modernizálásáról, interaktívvá tételéről szól, izgalmas, innovatív, rendhagyó köntösbe öltöztetve azokat. Itt a kiemelt kulcstárgy és virtuá­lis kiállításvezető a Lavater-­féle koponya mint az érzelmek kottájának szimbóluma.

A kiállításon metszetek és fotómásolatok is láthatók Fotó: múzeum

A koponya megjelenik mű­tárgyként, 3D-s terminálon érzelmi információként, valamint piktogramként egyaránt. Felhívja a figyelmet az épp aktuális kiállítási tartalom interaktív használatára az érzékszerveink segítségével. A második ütemben pedig tovább halad majd az intézmény a kijelölt úton.

Újabb két terem újul meg, bővül interaktív tartalommal. A meglévő kiállítási tartalmak újragondolása azonban komoly szakmai és logisztikai elvárásokat támaszt a város elé. Sümeg gyűjteményei jelenleg több helyszínen találhatók, színes képet mutatnak, mind művészeti kor, stílus, tematika tekintetében. A gyűjteményeket újra kell gondolni, és kihasználni a megnyíló lehetőségeket. A kastélyprogram keretében a püspöki palota felújítását, a TOP turisztikai pályázat keretében a Ramassetter-ház felújítását, a Kubinyi-programban a Kisfaludy-emlékház ütemezett fejlesztéseit.

– Ez izgalmas feladatot jelent, amelynek befejeztével profiltiszta, új kiállítótereink és állandó kiállításaink lesznek – mondta érdeklődésünkre Oszkai Réka.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában