éneklő magyarország

2019.04.15. 16:00

Megyei felnőtt énekkarok találkoztak a koncerteken

Arany minősítést kapott a balatonfüredi és az olaszfalui énekkar, „Gála kórus” minősítést a zirci, „Hangverseny kórus” minősítést a veszprémi vegyes kar a szombati hangversenyeken.

Balla Emőke

Fotó: Balogh Ákos/Napló

Veszprém Város Vegyeskara Éneklő Magyarország címmel rendezte meg a Veszprém megyei felnőtt kórusok találkozóját és minősítő hangversenyét a Hangvillában szombaton.Veszprém megye felnőtt énekkarai több alkalommal tartottak már közös dalos napot, a Pétfürdőn és Ajkán rendezett kórustalálkozók évtizedeken át jelentős események voltak. Az elmúlt években ezek hiányoztak, tavaly a gyermek kórusok mutatkoztak be a Hangvillában, mondta Erdélyi Ágnes karnagy, Veszprém Város Vegyeskara Egyesületének művészeti vezetője köszöntőjében a délutáni koncerten.

Az Éneklő Magyarország című két részes műsor a magyar kórusszövetség „Kóta-bázis” programja, melynek keretében az országos szakmai zsűri kórusminősítéseket is adott az azt kérő énekkaroknak. Kategória minősítést kért a Zirci Városi Vegyeskórus és Veszprém Város Vegyeskara, hagyományos minősítést az olaszfalui Szivárvány Női Kamarakórus és Balatonfüred Város Vegyeskara. Háromtagú szakmai zsűri – Bárd Judit, a Kóta Felnőtténekkari bizottságának vezetője, Döbrössy János, a Vox Hungarica Nőikar karnagya és Somogyváry Ákos, az Erkel Ferenc Társaság és Kóta választmányának elnöke – értékelte a fellépőket, a hangverseny után szakmai megbeszélést tartottak a karnagyok.

A délutáni koncerten nyolc együttes mutatta be műsorát: a balatonalmádi Harmónia Énekegyüttes (karnagy: Demel Eszter), a herendi Szent Euszták Kórus (karnagy: Nagy-Peidl Éva), az ajkai Pedagógus Nőikar (karnagyok: Petheő Balázsné és Cserháti Csilla), a Zirci Városi Vegyeskórus (karnagy: Géring Klára), az ajkai Forrás Nőikar (karnagy: Szincsák-Lukáts Fruzsina), a sümegi Szegedy Róza Nőikar (karnagy: Paukovics László), az olaszfalui Szivárvány Női Kamarakórus (karnagy: Jakabné Kiss Éva) és a Paloznaki Kórus (karnagy: Szabó Lajos). A fellépők többek között Kodály, Bartók, Bárdos dalokat, népdalokat, nemzetiségi dalokat, világi és egyházi énekeket szólaltattak meg. Énekelt a közönség is, egy szólamban és kánonban. Egy-egy kórus programja után a színpadra vonulók és a nézőtéren ülők közösen dalolták: Úgy tetszik, hogy jó helyen vagyunk itt, Tavaszi szél vizet áraszt, Megyen már a hajnalcsillag lefelé, Nyit már a gyöngyvirág.

Az esti koncerten fellépett Balatonfüred Város Vegyeskara (karnagy: Zemenné Horváth Orsolya), a Várpalotai Bányász Kórus (karnagy: Borbás Károly), a Padragi Bányász Férfikórus (karnagy: Kanyárné Grünvald Petra), végül a házigazda, Veszprém Város Vegyeskara.

Négy együttes kért szakmai minősítést a zsűritől. Az olaszfalui Szivárvány Női Kamarakórus és Balatonfüred Város Vegyeskara arany minősítést kapott. „Gála kórus” minősítéssel értékelte a zsűri a Zirci Városi Vegyeskórus előadását.Veszprém Város Vegyeskara az elérhető legmagasabb „Hangverseny kórus” minősítést érdemelte ki, a kapható legmagasabb pontszámmal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában