Csitri a Kézfogás Európa Szoborparkban

2019.07.13. 07:00

Szoboravatóval indult az Almádi Napok

A Kézfogás Európa Szoborpark új alkotásának felavatásával kezdődött a háromnapos Almádi napok pénteken.

Marton Attila

Fotó: Pesthy Márton/Napló

A rendezvényt ezúttal a Szent Erzsébet ligetben tartják meg. A program Béres János Csitri című bronzszobrának avatásával kezdődött a szoborparkban, amely 2013-ban jött létre az Almádi P-Art Alapítvány kezdeményezésére, idézte fel Kajári Gyula, a szervezet kuratóriumi elnöke. Hozzátette, a csaknem ötven hazai és kortárs művész szobrát bemutató parkban kétévente egy-egy európai ország alkotói mutatkoznak be. Képünkön Veszeli Lajos festőművész, Béres János szobrászművész és Péntek Imre költő az új szobornál.

Az alapítás évében, 2013-ban Olaszországból, két évvel később Finnországból, 2017-ben Lengyelország érkeztek műalkotások az almádi Kézfogás Európa Szoborparkba. Péntek Imre József Attila-díjas költő avatóbeszédében hangsúlyozta, az alkotásban együtt van játék, fantázia, rejtett erotika és a vadon derűje is. Hozzátette, a szürreális látomású kompozícióban a művész a görög-római és a reneszánsz testábrázolásához nyúlt vissza. Béres János kérdésünkre elmondta, a szoborparkba egy új alkotást készített, amely egy korábbi munkájának újragondolt változata.

A Csitri című bronzszobor egy kislány nővé alakulásának pillanatát rögzíti, amellyel a mű az élet folytonosságát szimbolizálja. A torzó farkán lévő kőalma a nőiességet jelképezi, továbbá a görög mitológiában szereplő aranyalmára és a tudás fájára is utal, magyarázta Béres János. Az alkotó elképzelése szerint néhány évente egy másik szoborral váltaná fel a pénteken felavatott művét. Az avatón a szobrász barátjával, Bereményi Géza íróval rendeztek volna beszélgetést, amit később pótolnak.

Fotó: Pesthy Márton/Napló

Az Almádi napok tegnap esti megnyitóján koncertet adott a Magyar Örökség díjas Marosszéki Kodály Zoltán Gyermekkar, a szoboravató után a Nagy Gergő–Czuczor Tamás gitárduó lépett fel. Szombaton Ádám és Dani akusztikus estje, majd a Rulett együttes szórakoztatja a közönséget. A vasárnapi zárónapon 19 órától a Soul and Emotion soul-funky koncertjét, valamint az Éste együttes, vagyis Süle Zsolt és Trócsányi Gergely szerzői estjét hallhatják az érdeklődők.

A koncertek esőhelyszíne a Pannónia Kulturális Központ és Könyvtár.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában