Október 23.

2023.10.23. 21:03

Varga Mihály: '56 üzenete a magyar érdek melletti kiállás (videó)

Ezerkilencszázötvenhat legmélyebb üzenete nem más, mint a magyar érdek, a magyarok igazsága melletti egyértelmű, tiszta és bátor kiállás – mondta Varga Mihály pénzügyminiszter az 1956-os forradalom és szabadságharc emléknapján, hétfőn Pesterzsébeten.

MW

Varga Mihály pénzügyminiszter beszédet mond az 1956-os forradalom és szabadságharc 67. évfordulóján tartott pesterzsébeti megemlékezésen, a Juta-dombi emlékműnél 2023. október 23-án

Forrás: MTI

Fotó: Lakatos Péter

A miniszter a pesterzsébeti Fidesz által rendezett, fáklyás felvonulást követő megemlékezésen a XX. kerületi Juta-dombi emlékműnél arról beszélt, a magyarság talán legkomorabb, éppen ezért legfelemelőbb nemzeti ünnepe október 23-a. Úgy vélte, az '56-os forradalomban azért jelenik meg markánsan a fájdalom és emelkedettség kettőssége, mert időben ez a legfiatalabb ünnepünk.

SZABADOS Ákos; VARGA Mihály; FÖLDESI Gyula
Földesi Gyula fideszes országgyűlési képviselő, Varga Mihály pénzügyminiszter és Szabados Ákos polgármester (elöl, b-j) az 1956-os forradalom és szabadságharc 67. évfordulóján tartott pesterzsébeti fáklyás felvonuláson 2023. október 23-án
Fotó: Lakatos Péter / Forrás: MTI

Varga Mihály szerint a szemtanúk és történészek munkája nyomán lassan kikristályosodik, hogy 

1956 legmélyebb üzenete nem más, mint a magyar érdek, a magyarok igazsága melletti egyértelmű, tiszta és bátor kiállás.

Hozzátette: a magyarok már tudják, mi jelent a szuverenitás hiánya, a saját vélemény feladása, de 

„úgy tűnik, Európa még nem tudja, és ma is hasonló ideológiai kényszerpálya felé tántorog, mint egykor a szocialista tábor”. 

Nekünk van '56-unk, ezért mi könnyebben átlátjuk, merre szabad, lehet és merre nem szabad menni

– jegyezte meg.

Felidézte: Bibó István a kommunistákat „az ideológiai mindentudás megszállottjainak” nevezte. Hozzátette: ez a birodalmi gondolat ma a Nyugatról köszön vissza, a tagországokat az élet minden területén „egyenmegoldásokkal kínálgatják, a bevándorláspolitikától a genderideológián át az energiapolitikáig”.

Pedig a birodalmi törekvések Európa történetében mindig elbuktak, mert Európának a belső sokszínűség adja az erejét, identitását. Ha e karakterjegyet megszüntetjük, akkor az európai kultúra is megszűnik

– jegyezte meg.

Varga Mihály kiemelte: 

Európának ma közös érdeke, hogy megerősítse a nemzetállamokat, mert - mint mondta - vannak csak közösen megoldható problémák, de „az egyedi nézőpontok feladása a közös megoldást nem segíti, hanem egyenesen akadályozza”.

Hozzátette: saját nemzeti történetünk rövid távon azt tanítja, a jó megoldások helyben születnek, azokat nem lehet távolról exportálni, középtávon pedig azt, hogy az európai nemzeteket nem lehet összekeverni.

Az Európa című festményben maguk a nemzetek a színek. Az európai érdek csak a nemzetállamok érdekéből vezethető le

– magyarázta. 

A politikus szerint a magyar történelem azt tanítja hosszú távon, hogy 

az idegen kultúrákat nagy számban nem lehet büntetlenül Európába importálni, „mert ezzel csak a festmény elszürkítését emeljük magasabb fordulatszámra”.

Varga Mihály szerint a világban látható válságok ma csak tovább erősítik a nemzeti szuverenitás fontoságát, politikai és gazdasági téren is, miközben „a szankciók korában” ismét a blokkosodás veszélyes jeleit érzékeljük. Hozzátette: emellett „naponta kell harcolni a központosító törekvések ellen, egyre általánosabbak a tagállamot megkerülő politikai döntések az Európai Unióban”.

Úgy vélte, 1956-ban a szocializmus állt szemben a keresztény hagyományokkal, „ma az egység nevében igyekeznek sajátos korlátok közé terelni a közgondolkodást”. Hangsúlyozta: 

ezek a szándékok nem csak a mai nemzetállamokat sértik, „de a kommunizmussal szembeni egykori szabadságharcosok emlékét is”. 

Hozzátette: jól felfogott érdekünk mellett emberi köteleség tudatunkban tartani az '56-os hősök belső motivációit.

A pénzügyminiszter hangsúlyozta: 

a kormány kitart a nemzeti függetlenség több évszázados ideája mellett, amiért az '56-os hősök is harcoltak. Hozzátette: az '56-os hősök áldozata megköveteli, hogy a mindenkori magyar kormány döntései a magyar érdekeket szolgálják.

Ehhez hűen megvédjük Magyarország politikai és gazdasági szuverenitását és azért harcolunk, hogy a nemzeti érdekképviselet a jövőben is Európa-szerte erősödhessen 

– jelentette ki.

A megemlékezésen megkoszorúzta az emlékművet Varga Mihály mellett Szabados Ákos (független) polgármester, Földesi Gyula országgyűlési képviselő, a Fidesz pesterzsébeti szervezetének elnöke és helyi társadalmi szervezetek képviselői.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában