Izraeli–palesztin konfliktus

2023.12.26. 20:22

A fegyvermentesítés a béke egyik alapfeltétele

Az izraeli–palesztin háború 80. napjának eseményeit ismertető hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner, a Világgazdaság és az Origo híreiből válogatunk.

Folyamatosak a Palesztina melletti tüntetések New York utcáin

Forrás: MTI

Fotó: Justin Lane

Netanjahu Gáza teljes fegyvermentesítéséhez és a palesztinok deradikalizációjához köti a békét

Az izraeli miniszterelnök az amerikai sajtóban megjelent véleménycikkben írta meg kedden Izrael előfeltételeit a Gázai övezetben zajló katonai beavatkozás lezárásához. Benjámin Netanjahu, a The Wall Street Journal napilapnak írt véleménycikkében három pontban foglalta össze, mire van szükség a békéhez: 

ide sorolta a radikális iszlamista Hamász megsemmisítését, a Gázai övezet demilitarizálását, valamint a palesztin társadalom deradikalizációját.

Az írás szerint amennyiben ezek teljesülnek, úgy létrejöhet a béke Izrael és a szomszédjaként élő palesztinok között a Gázai övezetben.
Benjámin Netanjahu szerint a Gázai övezet demilitarizálásához tartozik annak szavatolása, hogy a régió ne szolgálhasson kiindulópontként az országa elleni támadáshoz. 

Hozzátette, hogy a Gázai övezet körül ideiglenes biztonsági övezetet kell létrehozni és olyan ellenőrzési mechanizmust bevezetni, amely megfelel Izrael biztonsági igényeinek, illetve megteremti, hogy Egyiptom felől ne juthasson be fegyver a palesztinok lakta területre.

A palesztin társadalom radikalizációtól való megtisztításával kapcsolatban az izraeli kormányfő azt írta, hogy az 

iskoláknak az élet értékének tiszteletét kell tanítaniuk és nem a halálét, a muszlim papoknak, az imámoknak fel kell hagyniuk azzal, hogy a zsidók elleni gyilkosságra buzdítsanak, valamint a palesztin társadalomnak át kell alakulnia, hogy a terrorizmus támogatása helyett, a terrorizmus elleni küzdelmet válassza.

Benjámin Netanjahu egyik tanácsadója kedden az amerikai médiának nyilatkozva azt hangoztatta, hogy kormánya és az Egyesült Államok adminisztrációja között vannak ugyan véleménykülönbségek, de a háborút tekintve egy oldalon állnak. 

Mark Regev, az izraeli miniszterelnök szóvivője a a CNN hírtelevíziónak adott interjúban úgy nyilatkozott, hogy a két fél odafigyel arra, amit a másik mond, és a Hamász elpusztításának céljában egyetértés van közöttük. 

Megjegyezte, hogy a Gázai övezet újjáépítése csak azt követően történhet meg, hogy Hamászt megsemmisítették.

Rendőrökkel csaptak össze palesztin párti tüntetők New Yorkban

New Yorkban a hatóságok nyomozást indítottak kedden, miután palesztinpárti tüntetők összecsaptak a rendőrökkel karácsony napján. Hétfőn tüntetők százai vonultak New York belvárosának legismertebb karácsonyi helyszínére, a Rockefeller Center karácsonyfájához azzal a céllal, hogy a "Karácsonyt töröljék", szlogenjeikkel pedig többi között az Izrael elleni felkelést, az intifádát éltetve. 

Ezt követően a belváros több pontján dulakodás alakult ki, többi között a Szent Patrik székesegyház közelében, és a Grand Central Station-nél, a város főpályaudvaránál. Utóbbi helyen a tüntetők a rendőrökkel is összecsaptak, amelynek során többen megsérültek, köztük legkevesebb egy rendőr. 

A palesztinpárti aktivisták közül a hatóságok többeket letartóztattak, New York város rendőrségének szóvivője kedden azt közölte, hogy a vizsgálat tart.

Karácsonykor a fővárosban, Washingtonban néhány tucat palesztinpárti tüntető jelent meg Lloyd Austin védelmi miniszter és Jake Sullivan elnöki nemzetbiztonsági tanácsadó otthonánál, és a két helyszínen az amerikai külpolitika ellen tiltakoztak.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában