Honvédelem

2024.03.21. 09:38

Megújul a Magyar Honvédség kutató-mentő képessége

Modern helikopterek váltják a régi eszközöket a Magyar Honvédség kutató-mentő szolgálatában - jelentette be a honvédelmi miniszter.

MW

Forrás: Facebook / Szalay-Bobrovniczky Kristóf

Szalay-Bobrovniczky Kristóf a Honvédelmi Minisztérium által az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közlemény szerint azt mondta: 

a napokban a régi típusú Mi-17-es helikoptereket a modern H145M forgószárnyasok váltották fel.   

A miniszter emlékeztetett: a Magyar Honvédség (MH) már 1976 óta felel a légi kutató-mentő feladatokért az országban. Az alapvető cél azóta sem változott: segítséget nyújtani a bajba jutott légijárműveknek, valamint az utasoknak és személyzetüknek - tette hozzá. 

Hangsúlyozta, hogy a magyar kormány számára elsődleges Magyarország és a magyar emberek biztonsága, ennek érdekében a Magyar Honvédség jelenleg az átalakulások és a technikai megújulások időszakát éli: 

az évekkel korábban megkezdett haderőfejlesztési programnak köszönhetően a MH alakulatai a legmodernebb eszközökkel gazdagodnak.   

A fejlesztések sorában kiemelt szerepet kapott a légierő modernizálása, ezen belül a forgószárnyas képességek erősítése - tette hozzá a miniszter.   

Kitért arra, hogy az Airbus H145-ösök mellett a csapat- és teherszállításra alkalmas Airbus H225M közepes többcélú helikopterek leszállítása is folyamatban van. 

Szalay-Bobrovniczky Kristóf elmondta: a típusváltás növeli a Magyar Honvédség kutatás-mentési képességeit, megjegyezve, a helikopter-vezetőknek és a fedélzeti kezelőszemélyzetnek is új készségeket kellett elsajátítaniuk ahhoz, hogy a legújabb technológia segítségével hatékonyan hajthassák végre a mentési feladatokat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában