Pápa

2017.02.09. 18:41

Övék volt a ház – A generációk összefogásáért rendeztek konferenciát

Pápa – Az idén jubiláló rendezvény kinőtte az eredeti helyszínt, így a színházteremben hallgathatta meg a többgenerációs közönség a szakmai előadásokat.

Laskovics Márió

„Miénk a ház" címmel szervezte meg hagyományos szakmai konferenciáját a Civilszerviz Közösségfejlesztők Közhasznú Egyesülete szerdán a Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ színházépületének előadótermében. A téma a generációk összefogásának, együttműködésének erősítése volt szakmai előadásokkal, vegyes korosztályú érdeklődéssel. Orbán Zsuzsanna koordinátor, főszervező közölte, immár tizedik alkalommal szervezték meg a konferenciát, témája minden évben más aktuális, széles rétegeket érintő társadalmi probléma. Az egyesület sikeresnek ítéli ezt az összejövetelt, mind a kiállításon összegyűlt anyagot, mind magát a szakmai párbeszédet tekintve.

Orbán Zsuzsanna koordinátor a Civil Majális Önkéntes-díjára pályázott alkotások fotói mellett

- Megkerestük a helyi középiskolákat, így több diák is eljött a rendezvényre. Nagyon kedvező, körülbelül 140 volt az érdeklődők száma. Eredetileg az emeleti előadóterembe terveztük az eseményt, de annyi pozitív visszajelzés és részvételi szándék érkezett, hogy emiatt kénytelenek voltunk áthelyezni a színházterembe – mondta el a főszervező.

Ifj. Márkus Mihály tart előadást a Pápai Református Egyházközség táboráról

Hermann István önkormányzati képviselő, könyvtárigazgató, valamint Gáncsné Hajmási Tünde, a  Civilszerviz Közösségfejlesztők Közhasznú Egyesülete elnöke köszöntői után a konferencia témáját öt, különböző szakmai területekről érkező előadó járta körül legfeljebb 45 perces előadásokban.

A tavalyi Civil Majális Önkéntes-díj, Nász Luca és Tóth Tamara műve

- Baán Istvánné, a Pápai Nyugdíjasok Érdekvédelmi-Érdekképviseleti Egyesülete elnöke az idősebb korosztályt képviselte, s mutatta be Pápa legnagyobb civil szervezetét. A fiatalok részéről a veszprémi Új Nemzedék Irodától Sulics Rita ifjúságszakmai koordinátor érkezett. Papp Péter pszichológus szakértőként beszélt a generációs szakadékokról, nevelési elvekről. Szalainé Tihanyi Andrea, az Egyesített Szociális Intézmény igazgatója jó gyakorlatokat mutatott be, ugyanis az ESZI több iskolával kapcsolatban áll, és a fiatalok az ESZI intézményeiben tett látogatásairól számolt be. Ifj. Márkus Mihály református lelkész pedig a Pápai Református Egyházközség hagyományos, többgenerációs egyhetes táboráról, illetve arról beszélt, hogyan próbálják ott szorosabbra fűzni a különböző korosztályok közti kapcsolatokat – tájékoztatott a Civilszerviz Közösségfejlesztők Közhasznú Egyesülete munkatársa.

A díjtalan szakmai konferencia programjához minden évben kapcsolódik a helyszínen egy civil kiállítás is, amelyen a pápai járásban működő egyesületek, alapítványok mutatkozhatnak be tablókkal, eszközeikkel, alkotásaikkal. Ezt idén február 14-ig lehet megtekinteni - tudtuk meg a koordinátortól.

Mintegy húsz kiállító tablói, eszközei, alkotásai láthatóak a civil tárlaton
Fotó: Laskovics Márió

- Egyre több amatőr egyéni alkotó is behozza munkáit erre az általában egyhetes kiállításra. A jelenlegi tárlaton mintegy húsz kiállító munkái szerepelnek, sokan lecsúsztak róla a határidő miatt. Tavaly a Civil Majális Önkéntes-díjának tervezésére és kivitelezésére a Kovács Margit Iparművészeti Szakgimnázium és Szakközépiskola tanulói körében pályázatot írtunk ki, s az elkészült alkotásokat zsűriztük. A legjobban sikerültek fotói a tárlaton is láthatóak. Ezentúl a győri intézményben készülnek az egyedi Önkéntes-díjak – tette hozzá Orbán Zsuzsanna.

A civil szakmai konferencia állófogadással zárult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!