Veszprém

2014.07.27. 12:54

Diák önkéntesek a Levéltárban

A Magyar Nemzeti Levéltár Veszprém megyei Levéltárában Nyitott Levéltárak programon keresztül néhány éve indult el egy olyan, tágabb közönséget és célcsoportokat is megszólító, közönség- hívogató folyamat, ami mára erőteljes nyitást eredményezett a társadalom, de különösen az ifjúság, mint tudatosan megszólított célcsoport felé.

Jákói Bernadett

Az 50 órás, érettségi bizonyítványhoz szükséges, önkéntes tevékenységként megvalósítandó programban résztvevő tanulók betekinthetnek az intézmény kulisszák mögé, a mindennapjainkat is láthatják: úgymond, a közösség elől elzárt tereket is megismerhetik. - hangsúlyozta Boross István főlevéltáros, rendezési csoportvezető, az önkéntes diákprogram házigazdája.

A kutatóteremben folyó munkával, az itt működő közönségszolgálati tevékenységgel Márkusné Vörös Hajnalka igazgatóhelyettes, főlevéltáros ismerteti a fiatalokat.. Fotó: VeML

A levéltárak belső, rendszerező munkafolyamataiba és a kutatószolgálati tevékenységeibe eddig csak és kizárólag a rendszeresen kutatók és néhány, szakmai célcsoport nyerhetett betekintést. A közgyűjtemény ennek az önkéntes programnak köszönhetően közgyűjteményi feladatok megismertetésére és elvégzésére 1 héten át középiskolai diákokat fogadott. 2013 tavasza óta tartó, négy veszprémi középiskolával kötött szerződés alapján idei tanév végén nem mindennap adódó lehetősséggel kóstoltak bele a Lovassy Gimnázium és az Ipari Szakközépiskola tanulói a levéltári munka belső feladatköreibe, amelyek mondhatni, kiegészítő feladatul szolgálnak a levéltárosi munkáknak.

Raktárrendezéssel, iratdobozok átpakolásával, megfelelő helyre áthelyezésével, a könyvtárállomány reviziójával, a digitális adatrögzítések fortélyaival ismerkedve gondos szakmai felügyelet és irányítás mellett élvezettel sajátították el az ifjú önkéntesek a belső munkafolyamatokat, kulisszatitkokat. Mai társadalmi igényekhez alkalmazkodó és gyorsan fejlődő technikai vívmányok alkalmazásával, - amihez a hazai levéltárak is folyamatosan igazodnak,- az online világ nélkülözhetetlen virtuális eszközeinek segítségével, többek között a különböző internetes, virtuális felszíneken megjelenő, kutatást segítő információk még közelebb hozhatják a felnövekvő ifjúságot ahhoz, hogy a megfelelő, inspiráló érdeklődés felkeltésével a jövő kutatói válhassanak belőlük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!