Veszprém

2014.12.03. 17:35

Joulupukki a veszprémi gyerekek között

Veszprém - Joulupukki, a finn Mikulás idén is ellátogatott Veszprémbe, szerdán a Petőfi Színház előcsarnokában fogadta a kicsiket.

Balla Emőke

Az igazi, finn Mikulás idén decemberben tizenkettedik alkalommal érkezett Magyarországra. A Mikulás, azaz Joulupukki, ahogyan a finn gyerekek hívják őt, a lappföldi városból, Rovaniemiből hétfőn repült Magyarországra. A finn Mikulás egyhetes programja alatt több városba látogat el, a nyilvános találkozók mellett iskolákat, óvodákat és árvaházakat is felkeres. A hagyományokhoz híven idén is csatlakozik a Mikulás Gyár jótékonysági akciójához, népszerűsíti majd a szegény gyerekeket tíz éve támogató kezdeményezést.

Veszprém és Ajka, Joulupukki lappföldi otthonának, Rovanieminek magyarországi testvérvárosai kivételezett helyzetben vannak, hiszen ha csak rövid időre is de a finn Mikulás minden évben felkeresi az ott élőket. Joulupukki szerdán a megyeszékhelyen, a Veszprémi Petőfi Színházban találkozott a legkisebbekkel, csütörtökön Ajkára látogat.

A Veszprémi Petőfi Színházban Joulupukkit Porga Gyula polgármester is köszöntötte, kiemelve a testvérvárosok közötti kapcsolat fontosságát. A Mikulással való találkozásra veszprémi óvodások és általános iskolások készülődtek a könyvtár felől érkezve, a színházkertben. Mivel a Mikulás nagyon elfoglalt, sok helyre kell eljutnia, sok kisgyerekkel találkoznia, Veszprémben is hosszú sorban várakoztak a legkisebbek.

Óvodai és iskolai csoportok járultak a Mikulás elé, mondtak rövid verset, adtak elő éneket, készítettek fotót a nagyszakállúval. Nemcsak a kicsinyek voltak lelkesek, de szüleik és kísérő pedagógusaik; sok felnőtt is odaállt a Mikulás mellé és megörökíttette a ritka pillanatot. Valamennyiüket különleges izgalom és öröm kerítette hatalmába, hogy részese lehet a találkozónak.

Joulupukki olyan gyakran jár Magyarországra, hogy kicsit anyaelvünket is elsajátította: a gyerekek műsorát magyarul köszönte meg, énekeiket, verseiket szaloncukorral jutalmazta. A három éves veszprémi Örömhír Evangélikus Keresztyén Óvoda - ahol korábbi alkalmakkor már járt a Mikulás - kisgyermekei a tavalyihoz hasonlóan idén is finn nyelvű karácsonyi dallal lepték meg a Mikulást, aki az ének második versszakát finnül énekelte a gyerekeknek. Finnországban karácsony ünnepén, december 24-én látogatja meg a gyerekeket Joulupukki és hozza nekik a karácsonyi ajándékokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!