Pellet - Jól fűt a préselt faapríték

Veszprém - Akinek fontos a környezetvédelem, a kényelem, a precizitás, a megbízhatóság, a hatékonyság, valamint a pénzére is odafigyel, az a legjobban teszi, ha a természetes alapanyagú pelletfűtést választja.

Varga Ibolya

A pellet száz százalékban természetes alapanyagokból készülő granulátum, leginkább a nyúltáphoz hasonló formájú anyag. Fűrészporból és faforgácsokból préselik össze nagy nyomáson. Kötő-anyagként a fában természetes anyagként megtalálható lignin szolgál. A pellet égése során mindössze annyi szén-dioxidot bocsát ki, amennyit a fa élete során beszívott (szén-dioxid-semleges), így globálisan nem növeli a levegőben található káros anyagokat. Megújuló energiaforrásként nem fenyeget az a veszély, hogy esetleg elfogy, szemben a fosszilis energiaforrásokkal, mint amilyen a szén, a földgáz, az olaj. A pelletkandallók és kazánok  megbízhatóan és jó  hatásfokkal használják fel a pelletet az otthon melegének biztosítására.

A pelletet 15 kilogrammos zsákokba csomagolva szállítják a felhasználás helyére. Egy köbméter pellet súlya körülbelül 650 kilogramm. A pellettárolót annyi köbméterre érdemes tervezni, ahány kilowatt fűtésigénye van az épületnek.

A pelletet külseje alapján elég jól lehet jellemezni, de a minősége nem állapítható meg teljes biztonsággal csupán szemrevételezéssel.  A jó pellet külseje sima, fényes, vastag hosszrepedésektől mentes. 

Ezek a tulajdonságok a pelletálás optimális feltételeire utalnak. Például hogy elegendően magas hőmérsékletet értek el a gyártás során, ami ahhoz szükséges, hogy a fában lévő lignin kötőanyag folyékonnyá váljon és így újraformálja a farostokat. Ez határozza meg a pellet szilárdságát. A szilárdság a pellet legfontosabb ismérve. Ez határozza meg ugyanis a pellet sűrűségét és a törmelék és a por arányát. Minimális mennyiségű törmelék a fűtés üzembiztonságát növeli, nagy mennyiségben már akadályozza a csigával történő szállítást. A tiszta és hatékony égéshez pedig a minél nagyobb sűrűség a jó. A pellet szilárdságát az úgynevezett ledarálódás jellemzi.  A ledarálódás azt jelenti, hogy mennyi törmelék keletkezik bizonyos terhelés hatására.  

Leggyakoribb a hat és nyolc milliméter átmérőjű, de néha előfordul négy vagy öt, sőt  10 milliméter átmérőjű pellet is. Kisméretű tűzhelyekhez hat milliméteres pelletet ajánlanak a kandallógyártók a jó hatásfok és üzembiztosság érdekében. A pellet vastagsága az égési időt és az égéshez szükséges levegő mennyiségét határozza meg, a kandallókat ez alapján tervezik. A gyártó által ajánlott mérettől tehát nem érdemes eltérni.  Az illata alapján is jól meg lehet határozni a pellet minőségét, de ezt már csak kiegészítő vizsgálatként alkalmazzák és némi gyakorlat is kell hozzá. A pellet természetesen nem feltétlenül fenyőerdőként illatozik. A friss pelletnek kissé édeskés a szaga.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!