Iszapkatasztrófa - Az Európai Unió is segíthet

Brüsszel - Van lehetőség európai uniós közreműködésre az iszapkasztrófa által sújtott területek megtisztításában, a nagyobb baj megelőzésében, ha ezt a magyar kormány is akarja - áll abban a közleményben, amelyet Herczog Edit európai parlamenti képviselő (MSZP) juttatott el lapunkhoz Brüsszelből.

Bartuc Gabriella

Brüsszel - Van lehetőség európai uniós közreműködésre az iszapkasztrófa által sújtott területek megtisztításában, a nagyobb baj megelőzésében, ha ezt a magyar kormány is akarja  - áll  abban a közleményben, amelyet Herczog Edit európai parlamenti képviselő (MSZP) juttatott el lapunkhoz Brüsszelből.

A magyar kormány azonnali engedélyt kérhet az Európai Unió versenybizottságától, hogy állami támogatással segítse azokat a cégeket, amelyek részt vesznek a szennyezett területek takarításában, fertőtlenítésében, s nem utolsó sorban az élet újraindításában. Ez természetesen nem csökkentheti a kár okozójának anyagi és erkölcsi felelősségvállalását.

Az idő sürget  hangsúlyozta Herczog Edit ,  ugyanis minden erővel meg kell előzni egy további nagy veszélyt,  hogy az iszapkatasztrófa ne vezessen olyan társadalmi katasztrófához, amely az egész érintett térséget, az ott lakókat fenyegeti. A MAL Zrt. a régió legnagyobb munkaadója. Több ezer munkahely és több ezer család megélhetése kerül veszélybe, amennyiben nem indulhat el mielőbb Európa egyik legnagyobb timföldgyárának biztonságos termelése.

A MAL Zrt. Európa egyik legnagyobb timföldgyárát üzemelteti. A magyar alumíniumipar Európa jelentős ipari szereplői közé tartozik. Az iparág szerteágazó beszállítói és felhasználói körrel rendelkezik Magyarországon is. Közvetlenül érinti a válság által amúgy is sújtott hazai műanyagipart, építőipart, vegyipart és kozmetikai ipart.  Magyarország és különösen a régió elemi érdeke, hogy nemzetközi ipari pozícióját az ország, munkahelyeit pedig a régió lakossága megtarthassa - áll Herczog Edit európai parlamenti képviselő (MSZP) Brüsszelből  eljuttatott  közleményében.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!