Szexuális zaklatással vádolják az IMF-vezért

Őrizetbe vették az amerikai hatóságok Dominique Strauss-Kahnt, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatóját a New Yorki repülőtéren, szexuális erőszak gyanújával - jelentette helyi idő szerint szombaton a The New York Times. Vasárnap letartóztatták a vezérigazgatót.

MTI

Kahn ártatlannak vallja majd magát

Dominique Strauss-Kahn ártatlannak fogja vallani magát - jelentette ki vasárnap a Nemzetközi Valutaalap (IMF) szexuális zaklatással vádolt és a harlemi rendőrségen őrizetben tartott vezérigazgatójának két ügyvédje, Benjamin Brafman és William Taylor.

A két jogi képviselő nem bocsátkozott részletekbe.

Strauss-Kahn Washingtonban élő felesége, Anne Sinclaire volt francia újságíró vasárnap közleményt adott ki, amelyben leszögezte, hogy "egy másodpercig sem hitte el a férje ellen felhozott vádakat" és az üggyel kapcsolatban mindenkit "tisztességre és visszafogottságra" szólított fel.

A franciáknál politikai földrengést váltott ki az ügy

Politikai földrengést váltott ki Franciaországban Dominique Strauss-Kahn letartóztatása és megvádolása: a baloldalt "sokkolta", a jobboldal "hitelvesztésről" beszél.
A nős, négygyermekes családapát, Strauss Kahnt vasárnap tartóztatta le szexuális zaklatásnak, nemi erőszak kísérletének és személyi szabadság korlátozásának vádjával a New York-i rendőrség. A panaszos egy 32 éves szobalány, a New York-i Sofitel szálloda alkalmazottja. 
A politikus-üzletembert - volt francia pénzügyminisztert, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) jelenlegi vezérigazgatóját - Nicolas Sarkozy francia államfő legesélyesebb kihívójaként tartották számon, bár még egyikük sem jelentette be hivatalosan, hogy indul a jövő évi elnökválasztáson. Minden közvélemény-kutatás azt mutatta eddig, a szocialista színekben politizáló Strauss-Kahn kiüti a nyeregből a népszerűtlen Sarkozyt. A politikusi reagálások azonban aligha hagynak kétséget az elismert gazdasági szakember és nagy nőcsábász hírében álló Strauss-Kahn politikai jövőjét illetően.
A jobboldali francia kormány álláspontjában az ártatlanság vélelméhez tartja magát. 
"Rendkívül óvatosnak kell lennünk az elemzésekben, a kommentárokban és a következményeket illetően" - jelentette ki Francois Baroin kormányszóvivő a France 2 televíziónak vasárnap. Hozzátette, hogy a francia kormány tiszteletben tart két egyszerű elvet, az egyik az ártatlanság vélelme. A másik pedig az, hogy az amerikai hatóságok saját jogrendszerük keretében lefolytathatják az igazságügyi eljárást. 
A francia baloldalt kiütötte a hír, bár hangsúlyozta, hogy ellenőrizni kell mindent, és tiszteletben kell tartani az ártatlanság vélelmét. A jobboldal, annak mérsékelt és szélső irányzata egyaránt, kijelentette, hogy ezzel Strauss-Kahn kiesett az elnökválasztási versenyből. Martine Aubry, a Szocialista Párt vezetője kijelentette, hogy villámcsapásként érte a hír. Az "elképedt" politikus egységre és felelős viselkedésre kérte pártját, hangsúlyozva, hogy meg kell győződni az állítások valódiságáról, és tiszteletben kell tartani az ártatlanság vélelmét. Pierre Moscovici képviselő a visszafogottság, az óvatosság és az illem fontosságát emlegette.
Jean-Marie Le Guen, az IMF-vezető egyik közeli munkatársa kételyeinek adott hangot. Kijelentette, hogy a hírekben elhangzottaknak nincs semmi köze az általa ismert Strauss-Kahnhoz, ő soha nem volt erőszakos a hozzá közelálló emberekhez.
Dominique Paille, Strauss-Kahn egyik baloldali riválisa nem tudja magát rávenni, hogy elhiggye a történet valódiságát. A BFM televíziónak kijelentette, hogy "ez teljes mértékben megtévesztő". Ha azonban igaznak bizonyul, "történelmi pillanat lesz, de negatív értelemben, a francia politikai életben". Jacques Attali, a néhai Francois Mitterand elnök tanácsadója már arról beszélt, hogy Strauss-Kahn kiesésével Martine Aubry vagy Francois Hollande lesz a szocialista párt államfőjelöltje.
A centrista Francois Bayrou - aki az utolsó elnökválasztáson harmadik helyen futott be - a "meghökkentő", "siralmas" és "végtelenül zavarba ejtő" kifejezéseket használta a helyzet jellemzésére. A történteknek máris megvannak a következményei az érintett politikusra és pártjára nézve, de "Franciaország imázsára is szerte a világban".
Bernard Debré, a kormányzó Népi Mozgalom Uniójának (UMP) képviselője Franciaországra nézve "nagyon megalázónak" minősítette az ügyet, Strauss-Kahn pedig szerinte "gyanús egyén", és "teljes mértékben rossz hírbe keveredett". Marine Le Pen, a szélsőjobboldali Nemzeti Front vezetője kijelentette, hogy az IMF vezetője végleg lejáratta magát. 
Bár az IMF székhelye Washingtonban van, Strauss-Kahn ideje jelentős részét Franciaországban töltötte. A francia sajtó már április vége óta élesen bírálja életmódját: kipécézték luxusautói miatt, szemet szúrtak egy vagyonba kerülő öltönyei is. Strauss Kahn ügyvédjei azzal fenyegetőztek, hogy beperelik a France Soir című újságot és munkatársát is, aki a méregdrága öltönyöknek járt utána. Egyesek azt gyanítják, hogy mindez egy lejárató kampány része.

 

 

Strauss-Kahnt már le is tartóztatták

Szexuális zaklatással, nemi erőszak kísérletével és személyi szabadság korlátozásával vádolja a New York-i rendőrség Dominique Strauss-Kahnt, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatóját - közölte Ryan Sesa, a harlemi rendőrség szóvivője.
A francia állampolgár Strauss-Kahn nem rendelkezik diplomáciai mentességgel. Szombat délután vették őrizetbe a New York-i John F. Kennedy repülőtéren, s helyi idő szerint vasárnap hajnalban 2 óra 15 perckor tartóztatták le az említett vádak alapján. 
Az IMF vezetőjét vasárnap bíró elé vezetik, aki hivatalosan tájékoztatja őt arról, mivel vádolják. A szexuális zaklatás és a nemi erőszak kísérlete egyaránt súlyos bűncselekmény, amelyért akár 15-20 év börtönbüntetést is kiszabhat a bíróság. A személyi szabadság korlátozásának büntetési tétele háromtól öt évig terjedő szabadságvesztés. 
Benjamin Brafman, Strauss-Kahn egyik ügyvédje közölte, hogy ügyfele ártatlannak vallja magát.
Paul Browne, a New York-i rendőrség szóvivője elmondta, hogy a Times Square-en fekvő Sofitel luxusszálloda egyik szobalánya tett feljelentést a rendőrségen szexuális erőszak miatt. A 32 éves nő elmondása szerint helyi idő szerint szombaton 13 óra körül történt a bűncselekmény. Strauss-Kahn szobáját kellett volna rendbe tennie, s miközben a lakosztály halljában dolgozott, a vendég meztelenül kijött a fürdőszobából és letámadta. Előbb berángatta a hálószobába, de ott még sikerült elhárítani közeledését. Ezután a fürdőszobába vonszolta, ahol orális szexre kényszerítette és közben megpróbálta alsóneműjét leszedni. A nőnek végül sikerült kimenekülnie és a történtekről tájékoztatta kollégáit. Ők hívták a rendőrséget, amely azonnal cselekedett.
A kisebb sérüléseket szenvedett szobalányt a Roosevelt kórházba szállították, ahol a sürgősségi osztályon látták el. 
A rendőrség már nem találta meg Strauss-Kahnt a napi háromezer dollárba kerülő lakosztályban. Azt feltételezte, hogy menekülni próbál a vendég, mert a mobiltelefonját és több más személyes tárgyát is hátrahagyta szobájában, tehát sietősen távozott. Rövid idő alatt kiderítették, hogy a Kennedy repülőtérre távozott és egy Párizsba tartó járat indulására vár. A New York-i rendőrség megkeresésére a repülőtér biztonsági szolgálata tíz perccel a gép indulása előtt őrizetbe vette és leszállította a repülő első osztályán üldögélő Strauss-Kahnt. 
Az IMF vezetője vasárnap Berlinben találkozott volna Angela Merkel német kancellárral, hétfőn pedig részt vett volna az Európai Unió pénzügyminiszteri tanácsának ülésén. Egy német kormányforrás közölte, hogy a találkozó elmarad, a valutaalap nem küld más vezetőt Strauss-Kahn helyett a tervezett megbeszélésre. 
Franciaországban vasárnap hajnalban bombaként robbant a hír. A történtek, ha igaznak bizonyulnak, teljes mértékben maguk alá temetik Strauss-Kahn politikai-gazdasági karrierjét és elnökválasztási esélyeit, és megsemmisítő csapást mérnek a hosszú ideje megosztott francia szocialistákra. Az eddig nyilatkozó francia politikusok az ártatlanság vélelmének hangsúlyozása mellett kételyeiknek adtak hangot. Internetes kommentelők máris azt feszegetik, hogy a népszerűtlen államfő, Nicolas Sarkozy "piszkos kampányának nincs-e valamiféle köze az incidenshez".

  

 

Szexuális erőszak miatt őrizetben az IMF-vezér

Őrizetbe vették az amerikai hatóságok Dominique Strauss-Kahnt, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatóját a New Yorki repülőtéren, szexuális erőszak gyanújával - jelentette helyi idő szerint szombaton a The New York Times.
Az őrizetbe vétel tényét később Paul Browne, a New York-i rendőrség szóvivője is megerősítette, s beszámolt arról, hogy Strauss-Kahn ügyvédet kért, s megtagadta a válaszokat a kihallgatók kérdéseire. 
Az amerikai lap reptéri hatóságokra hivatkozva számolt be arról, hogy Strauss-Kahnt alig néhány perccel Párizsba indulása előtt fogták le a John F. Kennedy nemzetközi repülőtéren. A francia IMF-főnök már az Air France légitársaság gépén ült, az első osztályon, amikor a rendőrség őrizetbe vette és leszállította a párizsi járatról. Strauss-Kahnt a Midtown South-i kapitányságra vitték kihallgatásra, szexuális zaklatás gyanújával.   
Az idézett amerikai hatóságok szerint az IMF első emberét azzal gyanúsítják, hogy előzőleg a nap folyamán "szexuális támadást" követett el  egy hotelben a Times Square-en az egyik alkalmazott, egy szobalány sérelmére. A 32 éves szobaasszony az incidenst követően kimenekült a szállodai szobából - mondta el Browne szóvivő, aki közölte azt is: a rendőrség feltételezése szerint Strauss-Kahn sietősen távozott a Sofitel szállóból, menekülni készült, mert még mobilját és több más személyes tárgyát is hátrahagyta a szállodai szobában. Ezért visszatartották a párizsi járatot, és leszállították róla a gyanúsítottat.  Browne szerint még nem emeltek vádat az IMF vezérigazgatója ellen.
A szobalányt a Roosevelt Kórházba szállította át a sürgősségi szolgálat, ahol ellátták kisebb sérüléseit - mondta a rendőrségi szóvivő. Browne szerint a szobalány azt mondta a rendőröknek, hogy Strauss-Kahn orális szexre akarta kényszeríteni, de végül sikerült kiszöknie a szobából az erőszakoskodó elől, s segítséget kérni a szállodai személyzettől. Amikor a rendőrség néhány perc múlva kiérkezett, Strauss-Kahn már távozott a hotelből. 

A 62 éves Strauss-Kahn - akit a 2012-es francia elnökválasztásokon a szocialisták lehetséges jelöltjeként is emlegetnek - 2007 novembere óta tölti be a Nemzetközi Valutaalap vezérigazgatói posztját, s helyzetét három évvel ezelőtt már megingatta egy szexügy. 
Az IMF-főnök ellen hatalmi visszaélés gyanújával 2008-ban vizsgálat indult egy magyar beosztottjával folytatott szerelmi viszonya miatt. A vezérigazgató tekintélyét alaposan megtépázó ügyről akkor az IMF közleményt adott ki, amely szerint az igazgatótanács helytelenítette, súlyos tévedésnek nevezte Strauss-Kahn rövid házasságtörő viszonyát, amelyet az IMF-vezető Nagy Piroska magyar közgazdásznővel, a valutaalap afrikai részlegének egykori magas beosztású tisztviselőjével folytatott. Strauss-Kahn nyilvánosan bocsánatot kért az ügy miatt az IMF-alkalmazottaktól és feleségétől is. 
A valutaalap vezető testülete az ügyben elrendelt vizsgálat megállapításaira hivatkozva három évvel ezelőtt tisztázta az IMF-vezetőt a hivatali befolyással való visszaélés, szexuális zaklatás és kivételezés gyanúja alól, és akkor úgy döntött, hogy továbbra is együtt kíván működni Strauss-Kahnnal. 
Az IMF most elzárkózott mindenfajta kommentártól azzal, hogy nem kapott hivatalos tájékoztatást a New York-i Sofitel szállóban történt incidensről.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!