Keressük a megye hét természeti csodáját

2019.07.26. 07:00

A festői szépségű Somló és környéke

A megye hét legszebb természeti csodáját keressük, olvasóinktól július 27-ig várjuk a szavazatokat. Lapunkban bemutatunk olyan természeti kincseket, melyeket már olvasóink javasoltak.

A festői szépségű Somló Devecser felől Fotó: DTV

Sok érdekességet és látnivalót kínál a festői szépségű Somló és környéke. Az idelátogató megismerheti a táj romantikus épületeit, s azok történetét, találkozhat a neves szülöttjeinek vagy a hozzá kötődő személyek emlékeivel. Megízlelheti a híres somlóit, a nászéjszakák borát. Czeidli József helytörténésznek a közelmúltban megjelent Somló és környéke című könyvének ajánlójában Ferenczi Gábor devecseri polgármester emígy jellemzi a hegyet, a bazaltpiramist.

– A Somló hegyként magasodik fölénk. Magasztos látványa a vidék jelképeként, az itt élők, az erre látogatók iránytűjeként szolgál. Tiszteletet parancsol, egyfajta szakrális helyként nemcsak térben emelkedik ki a köréje csoportosuló települések koszorújából, hanem időben is a falvak és a központi település, Devecser történetének kezdetét jelenti…

Somló szőlőit még a hegy közel-távoli vidékén több helyütt élt rómaiak telepíthették. A legrégibb fennmaradt oklevél 1211-ből való, amely megemlíti Somló-szőlős (Scevleus) nevét. Állítólag a Szent (I.) István király által alapított tornai (somlóvásárhelyi) kolostor apácái is eredményesen művelték itt a szőlőt. A római korra utal a somlóvásárhelyi templom külső falában található, III. században készült sírkő. (Egy itt szolgáló legionárius katona, Aurelius Proculinus állíttatta 20 éves unokaöccsének, Aurelius Rufinusnak és a 80 éves nagyanyjának.)

A néhai miniszterelnök, Antall József A Dunántúl remetéje, a Somló című 1968-ban írt tanulmányában megemlíti a „legnagyobb magyar”, gróf Széchenyi István nevét, aki rajongója volt a tüzes somlói bornak. Wolfgang Lazius (Bécs, 1514. – Bécs, 1565.) humanista tudós is hirdetője volt a somlói bornak, betegségek gyógyítására ajánlotta.

A hegyet körbejáró turista a szépen gondozott kisebb és nagyobb szőlőtáblák lankái között megbúvó pincéknél, pincészeteknél lelhet pihenőhelyre és borkóstolóra. Útját kőkeresztek, kápolnák, hűs, friss vizet csordogáló források, fülkés szobrok, taposókút, s a romjaiban is fenséges vár kísérik.

A festői szépségű Somló Devecser felől Fotó: DTV

A hegy tetején magasodó Szent István-kilátó pedig pazar körpanorámájával csalogat a lépcsőház vaskos ajtajának szélesre tárásával. Innen szép, tiszta időben messze ellátni. Látni a somlószőlősi Zichy Ferrais Manó skót stílusú kastélyát, a dobai Erdődyek rezidenciáját, s az ottani ősfás ligetet. S ilyenkor nyár közepén a hegyig felhangzik a népzene hangja Kiscsősz felől, Kovács Norbert (Cimbi) falubeli birtokáról. Az iszkázi Nagy László-emlékház a költő, s a verseinek kedvelőit hívja és várja nyáron.

Czeidli József

Te is tudsz szép helyet a megyében? Ide kattintva jelölheted a megye 7 csodája versenyre!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában