Önszántából dupla érettségi

2019.06.08. 07:00

A szolnoki írásbelin Pálffy Szilvia országosan a második legjobb lett

Létezik egy kihívás. A pontos neve: Ágazati és ágazaton kívüli szakmai érettségi vizsgatárgyak országos versenye. Ebben a tanévben az is előfordult, hogy a végzős szépészeti szak (Veszprémi Szakképzési Centrum Táncsics Iskola) mind a 12 tanulója jelentkezett a versenyre. Gyakorlatilag fél éven belül kétszer futottak neki az érettséginek.

Őrsi Ágnes

Szilvia saját sminkben, Éj királynőjeként

Az országos verseny első fordulóját, mivel csupa elméleti tárgyról volt szó (szakmai ismeret, szakmai anyagismeret, kézápolói ismeretek, munka egészség biztonság), az interneten bonyolították. Nehézsége megfelelt a normál érettséginek. Mindenki saját kóddal jelentkezett be, gép adta a kérdéseket, közben beépített figyelőrendszer tette lehetetlenné, hogy a diákok külső segítséget vehessenek igénybe.

Pálffy Klaudia Szilvia: a szakmai tudás mellett empatikusnak, toleránsnak kell lenni Fotó: Penovác Károly/Napló

Az eredmények alapján jött a kétnapos döntő Szolnokon, ahova a 12 szépészeti szakos diák közül ketten utaztak: Pál­ffy Klaudia Szilvia és Gyalog Henrietta. A szolnoki írásbelin, ami emelt szintű érettségi nehézségű volt, Szilvi országosan a második legjobb lett, összetettben pedig mindössze három ponttal lemaradva a dobogóról, a negyedik helyet hozta el. Heni tizenharmadikként végzett, ami az országos mezőnyt tekintve, szintén remek teljesítmény. Dióhéjban ennyi a történet, amit érdemes bővebben is megismerni.

Szilvi naponta járt Tapolcáról Veszprémbe, azt mondja, nem bánta meg a választását. – Nyolcadikban eljöttem Veszprémbe a pályaválasztási kiállításra. Ott beszélgettem Tóth Mercédesz tanárnővel, ennek hatására választottam a Táncsicsot, ahol a tanárnő a tanárom lett. Szerettük, mert mindent megtett a diákjaiért.

Jó választás volt a kozmetikusszakma is; Szilvi lelkesedéssel beszél a munkafázisokról, arról is, hogy kedvence a biológia – márpedig itt éppen a biológia és a kémia a két legfontosabb tárgy. Azt mondja, hogy a szakmai tudás mellett empatikusnak, toleránsnak kell lenni, hiszen mindenki úgy választ kozmetikust, ha jól érzi magát nála, és tetszik a munka eredménye.

– Mindig tervezek, öt lépéssel előre járok, mert nem szeretem a meglepetéseket. Kilencedik óta le van fűzve az összes szakmai anyagom – szükség lehet még rájuk. Maximalista vagyok, szeretek akarni, és addig, amíg nem tetszik a végeredmény, soha nem hagyom abba. Vannak ambíció­im, szeretném magam kipróbálni, hiszen nem veszíthetek. A legközelebbi célom benevezni a Szakma Sztár Fesztiválra. Láttam ősszel a Euro Skill-döntőt is a Hungexpón, nagyon vonz egy-egy ilyen lehetőség.

Szilvia saját sminkben, Éj királynőjeként

Addig még jön a szóbeli érettségi, ősztől újra iskola, majd a szakvizsga. Az A verzió szerint egy ifjú szakember lehet sikeres egyéni vállalkozó – amihez jó példa gyakorlati oktatója a maga két szalonjával; a B verzió pedig lehet a továbbtanulás; Krisztiből is válhat egy jó gyakorlati oktató. Ez is reális lehetőség, hiszen a negyedik hely 100 felvételi pluszpontot jelent. Nem véletlenül népszerű ennyire az érettségi vizsgatárgyak országos versenye. Amiről pedig még nem beszéltünk, a három nyári hónap. Szilvia így fogalmaz: – Megyek vissza Badacsonyba pultozni.

Pár éve dolgozik együtt az étteremben egy fiatal csapat, akikkel szívesen van együtt – ő így mondja: – Szerencsés vagyok velük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában