Napozzunk okosan!

2019.08.07. 07:00

A magas faktorszámú krémek sem mindenhatóak

A kánikula ismét beköszöntött, a hőmérő higanyszála is egyre magasabbra kúszik. A nagy meleget a legtöbben a vízparton próbálják elviselni, ám gyakran bőrük sínyli meg a felelőtlen napozást.

Tóth B. Zsuzsa

A napozás során a magas faktorszámú termékek használata elengedhetetlen

Fotó: Pesthy Márton/Napló

Hajlamosak vagyunk ugyanis elfeledkezni a megfelelő fényvédelemről, holott egyre többet halljuk, hogy az UV-sugárzás már tíz perc alatt megégetheti bőrünket. A magas faktorszámú termékek használata elengedhetetlen, ezt nem lehet eleget hangsúlyozni manapság.

Oláh Róbert, az egyik organikus arcápolókat gyártó vállalat termékfejlesztési vezetője szerint azonban nem mindegy, miként védekezünk a káros UV-sugárzás ellen, ahogy az sem, hogy milyen fényvédőket használunk a strandolás során.

Sokan elfeledkeznek arról az alapvető szabályról, hogy a fényvédőket csak tiszta bőrre kenjük fel. Éppen ezért azt javasolja, hogy a strandra vigyünk magukkal micellás vizet, azzal töröljük át az arcunkat, a testünket pedig öblítsük át a zuhany alatt.

A napozás során a magas faktorszámú termékek használata elengedhetetlen
Fotó: Pesthy Márton/Napló

– Ezt követően töröljük szárazra magunkat, majd használjunk minimum 30-as, de inkább 50-es faktorú fényvédőt – magyarázza a szakértő, hozzátéve, hogy gyermekek számára minden esetben 50+ faktorú naptej ajánlott extrém napsütés esetén. A drogériákban és a webáruházakban megvásárolható fényvédőket két nagy csoportra oszthatjuk: fizikai és kémiai fényvédőkre.

Míg előbbiek körébe tartoznak a natúr alapanyagokat, cink-oxidot vagy titánium-dioxidot tartalmazó készítmények, addig utóbbiak esetében káros kőolaj- és PEG-származékok is megtalálhatók. Azt ajánlja, törekedjünk a természetes hatóanyagokat tartalmazó fényvédők használatára, hiszen ezek azonnal visszaverik a fényt.

– A kémiai fényvédők hatására ezzel szemben akár 30 percet is várni kell, ez idő alatt azonban a tűző napon megéghet a bőrünk – mutat rá Oláh Róbert. Ajánlja, hogy keressük az alternatív megoldásokat!

Viseljünk kalapot, vékony sapkát, vagy akár könnyed, jó légáteresztő képességű, hosszú ujjú ruházatot. Miután megmerítkeztünk a vízben, ismét kenjük be magunkat fényvédővel, hiszen még a vízálló termékeknek is jelentős mértékben csökken a hatásuk hosszabb fürdést követően.

Ha kistrandoltuk magunkat, zuhanyozzunk le hűs vízben, és kenjük be az egész testünket aloét tartalmazó hialurongéllel, hogy hidratálja és ápolja az igénybe vett bőrünket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában