Egy csepp Figyelem

2020.01.20. 20:00

Több százan látogattak el a tihanyi egészségnapra

Egészség- és drogprevenciós napot szervezett a tihanyi önkormányzat egy pályázattal a helybeli Bencés Általános Iskola sportcsarnokában a minap, amelyben közreműködött az Egy Csepp Figyelem Alapítvány is.

Kovács Erika

20200118 Tihany Sportcsarnok Egészségnap. Szíjártó Szandra dietetikus végez különböző méréseket a programon résztveőknek. pl. vérnyomás, vércukor, testösszetétel mérést. Pesthy Márton fotó Veszprém Megyei Napló

Fotó: Pesthy Márton/Napló

- Tihany önkormányzata mint konzorciumvezető Csopakkal, Balatonakalival, Balatonudvarival, Aszófővel és Örvényessel, valamint a Magyar Innovációs és Hatékonyság Nonprofit Kft.-vel konzorciumban valósított meg egy főként helyi közösségeket érintő projektet, aminek része volt az egészséggel kapcsolatos rendezvény is – közölte Kiss Helga projektasszisztens.

Fotó: Pesthy Márton/Napló

- Az egészséges életmód a gyermeknevelés egyik meghatározó része, hiszen akárcsak az élet más területein, a szülői, illetve az otthonról hozott minta modellként szolgál, követendő a gyermek számára. Leginkább akkor lehetünk hitelesek, ha mi magunk is egészségesen élünk – fogalmazott Kiss Helga.

Kifejtette, a rendszertelen, egészségtelen étkezés, a mozgásszegény életmód számos későbbi probléma okozója lehet, fizikai és pszichés téren egyaránt, és a megelőzésnek nagy szerepe van az egészségmegőrzésben. Akárcsak az étkezés, a sportolás is meghatározza az ember életét, mert az egészség megőrzésén túl egyebek mellett kitartásra nevel, remek csapatépítő ereje is van, rendre, illetve rendszerességre tanít.

A projektasszisztens szerint a tihanyi önkormányzatnak fontos, hogy a helyi közösség ezt az említett szemléletet támogassa. A település jövőjét ugyanis a testben és lélekben egészséges közösséggel jobban lehet építeni, így könnyebb lehet az együttműködés.

Fotó: Pesthy Márton/Napló

A szombati egészségnap iránt több százan érdeklődtek. Nagyon népszerűek voltak az ingyenes szűrések, például a prosztataszűrés vérből, a szemvizsgálat, a vércukorszintmérés, a diabéteszrizikó-szűrés, a koleszterinszint-mérés, a vérnyomás- és pulzusmérés, a testösszetétel-elemzés.

Nagy érdeklődés kísérte Beró Mariann belgyógyász, gasztroenterológus beszámolóját, majd Szekeres Kornél címzetes rendőr őrnagy, iskolai bűnmegelőzési tanácsadó tartott előadást „Szenvedélybetegség, bűnmegelőzés, egészségmegőrzés címmel.

Sokan várakoztak a szívritmus-ellenőrzésnél, részt vettek a táplálkozási tanácsadáson dietetikussal, de lehetett egészséges ételeket, zöldségeket, gyümölcsöket kóstolni.

Fotó: Pesthy Márton/Napló

Külön drogprevenciós sarok várta a téma iránt érdeklődőket, a gyerekeket pedig külön kézműves sarokban foglalkoztatták.

Kínáltak számos sportolási lehetőségeket is, így különféle tornát, táncot, jógát, alakformáló gépeket és masszázst.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában