Helyi életstílus

2021.05.05. 16:00

Alkatrészcsere után van jótállás?

Javító-karbantartó szolgáltatásokra is vonatkozik jótállás, ha az áfát és az anyagköltséget is tartalmazó díja meghaladja a húszezer forintot.

Rimányi Zita

Forrás: Shutterstock

Fotó: LightField Studios

„Háztartási berendezés, például fali gázkazán meghibásodásakor, nem kis összegű alkatrészének cseréjekor a beszerelt új részre, a javításra vonatkozik jótállás? Ha igen, akkor az mennyi ideig tart? Akkor is van jótállási idő, ha a berendezésre már nem vonatkozik garancia, mert régebben vettük?” – kérdezte olvasónk, aki megkereste szerkesztőségünket.

A Fogyasztóvédők Magyarországi Egyesületének tájékoztatása szerint a javításokra, karbantartásokra vonatkozó kötelező jótállásról szóló kormányrendelet szerint, a mellékletében felsorolt szolgáltatásokat nyújtó vállalkozásokat jótállási kötelezettség terheli, ha az általános forgalmi adót és az anyagköltséget is magában foglaló díj a húszezer forintot meghaladja.

Szakértőink feltételezik, hogy olvasónknak több mint húszezer forintot kell, kellett fizetnie, mivel azt írta, hogy nem kis összegű alkatrész cseréjéről van szó. Ezért az említett jogszabályban meghatározottak alapján a szolgáltató vállalkozást hat hónap jótállási kötelezettség terheli. A jótállási idő a szolgáltatás elvégzése után a beredezés átadásakor, vagy – ha az üzembe helyezést a vállalkozás végzi – annak napján kezdődik. Ekkor köteles a vállalkozás a jótállási jegyet is átadni a fogyasztónak.

Olvasóink fogyasztóvédelmi kérdéseiket más témákban is elküldhetik szerkesztőségünknek a zita.rimanyi@veszpreminaplo.hu e-mail-címre. A szakértői válaszok lapunkban jelennek meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában