szponzorált tartalom

2021.05.31. 15:04

Így zajlik egy lézeres szemműtét előtti vizsgálat Debrecenben

A lézeres szemműtétek egyre inkább elterjedtek mind Magyarországon, mind a világ többi részén.

Sokatmondó szám, hogy már több mint 40 millió (!) lézeres szemműtétet végeztek el tavaly április végéig a világon. Ahogy az is, hogy mennyire sikeresek a lézeres szemműtétek: 98%-os sikerről beszélhetünk abban a tekintetben, hogy tartós szövődmény nem alakul ki ilyen beavatkozások után, és 100%-os a siker abban a tekintetben, hogy a látás minősége minden esetben javul. Ha pedig a műtöttek elégedettségét vesszük alapul, akkor 95-96% körüli azoknak az aránya, akik ajánlanák családtagjaiknak is a beavatkozást. Kutatások alapján az elégedettség sokszor azért nem 100%-os, mert a páciensek nem kaptak megfelelő tájékoztatást a kezelés várható eredményéről vagy a gyógyulás folyamatáról, így nem feltétlen azt kapták, amire számítottak. A lézeres szemműtét sem csodaszer, nem tud minden látásproblémát meggyógyítani. A beavatkozás a szemfelszíni fénytörési hibákat szűnteti meg, és az, hogy ki milyen eredményt várhat a műtéttől, az szemének egyéni adottságaitól is függ, melyről a Budai Szemészeti Központ debreceni rendelőjében részletes tájékoztatást kap az alkalmassági vizsgálat során.

Csak Budapesten lehet lézeres szemműtétet elvégezni Magyarországon?

Minden alkalmassági vizsgálat, ami egy lézeres szemműtétet előz meg, Debrecenben is elvégezhető, és csak a műtét napján kell Budapestre utazni. Szükség van tehát arra, hogy megtudjuk, hogy alkalmasak vagyunk-e a lézeres szemműtétre. Ehhez a legegyszerűbb kezdet az, hogy kitöltünk egy alkalmassági tesztet. 23 kérdésről van szó, de nem kell megijedni, államvizsga szintű nehézség helyett néhány percre lesz csak szükség az időnkből. Olyan egyszerű kérdésekre kell válaszolnunk, mint az életkorunk, rövid- és / vagy távollátók vagyunk, hány éves korban kaptuk meg az első szemüvegünket, mikor hordunk szemüveget vagy kontaktlencsét, milyen dioptriásak a szemeink és az olvasószemüvegünk, cylinderes-e a szemünk, változott-e a felírt szemüvegünk dioptriája az utóbbi egy évben, vannak-e a más ismert szembetegségeink, hölgyeknek fontos kérdés, hogy várandósok-e, szoptatnak-e vagy terveznek-e gyermeket a következő egy évben, és még néhány egyszerű kérdés (testsúly, Debrecenben vagy Budapesten szeretnénk alkalmassági vizsgálatra megjelenni, mikor tudunk hívást fogadni és az adataink).

A kitöltés után nem egy gép, hanem egy szakértő személy fogja kiértékelni a válaszainkat, és 24 órán belül választ is várhatunk.

 

Mik a következő lépések?

Ha lézeres szemműtétre alkalmasak vagyunk az előzetes kiértékelés alapján (tehát elmúltunk 18 évesek, de még nem töltöttük be a 60-at, nincs kizáró betegségünk, a -12 és +6 közötti dioptria tartományba esik a dioptriánk és nem változott a látásunk az utóbbi egy évben), akkor Debrecenben minden alkalmassági vizsgálatot és kontroll vizsgálatot meg tudunk csinálni. Egyetlen napra kell csupán Budapestre utazni, ez pedig a műtét napja. Jó tudni, hogy a Budai Szemészetnél az országban elsőként vállalnak 1 év helyett 5 év garanciát a lézeres látásjavítás eredményére.

Fontos tudni, hogy mindenképp egyeztetett időpontra érkezzünk a debreceni Párizsi Udvarba, időpontot kérni telefonon lehet a fenti weboldalon.

Ha gondolkodunk lézeres szemműtéten, akkor az előzetes alkalmassági vizsgálatra mindenképp érdemes minél hamarabb elmenni, hogy megtudjuk érdemes-e tervezgetnünk a beavatkozás időpontját.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában