Darálták és préselték a szőlőt a várpalotai kisiskolások

A szőlőművelés és a mustkészítés rejtelmeivel ismerkedhettek meg a Loncsosi Baráti Kör jóvoltából a napokban a várpalotai Bán Aladár Általános Iskola és a Rákóczi Telepi Tagiskola alsó tagozatos diákjai.

Szabó Péter Dániel

Máté Sándor (jobbra) iránymutatása mellett a szőlődarálást is kipróbálhatták a gyerekek

Fotó: Szabó Péter Dániel

A 2006 óta működő civil szervezet több mint 10 esztendeje minden ősszel vendégül lát kisiskolásokat a Muskotály és a Pipacs utca sarkán, Vaczula István elnök asztalosműhelyénél. Tavaly ugyan a koronavírus-járvány miatt nem tudták megtartani a mára hagyománnyá érett szüreti bemutatót, ám idén már nem volt akadálya annak, hogy a második és harmadik osztályos nebulók testközelből ismerkedjenek meg a szőlővel, s kipróbálják a darálást és a préselést. Természetesen meg is ízlelhették a maguk készítette mustot, s megmérhették annak cukorfokát is.

A bemutatót az udvaron tartották, fák hűs árnyékában látták vendégül a gyermekeket a loncsosiak.

A baráti kör szőlőműveléssel is foglalkozó tagjai magyarázták el a tudnivalókat könnyen érthető módon a kisdiákoknak, akik a látogatás végeztével apró ajándékokért is vetélkedhettek. Ezúttal is Máté Sándor, a civil szervezet elismert borásza mutatta meg a téma iránt érdeklődő gyerekeknek a szőlőműveléshez és -feldolgozáshoz használt eszközöket.

Máté Sándor (jobbra) iránymutatása mellett a szőlődarálást is kipróbálhatták a gyerekek Fotó: Szabó Péter Dániel

– Nagy élmény volt látni a gyermekek örömét, ahogy mosolyogva préselték a szőlőt, valamint kóstolgatták az általuk készített mustot, hiszen sokuk még soha nem járt szüreten. Reméljük, kedvet kapnak hozzá, hiszen nem titkolt célunk, hogy a fiatalok kedvet kapjanak a szőlőműveléshez, a kerti munkákhoz, környezetük szépítéséhez. Így talán 20-30 év múlva is lesznek emberek, akik szőlőt művelnek majd a Loncsosban – mondta el kérdésünkre Vaczula István házigazda, a Loncsosi Baráti Kör elnöke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában