Fűtés

2022.03.07. 15:00

Energiafelhasználás épületekben: Jó tudni, hol, hogyan szökik a hő

A Magyar Mérnöki Kamara országos programja keretében folytat ingyenes energetikai tanácsadást. Megyei koordinátora Rikk József villamosmérnök, energetikai szakértő. Elmondta, hogy kormányhatározat alapján történik a szakmai tájékoztatás, amit a lakosság és a vállalkozások is igénybe vehetnek.

Rimányi Zita

Rikk József Fotó: Családi

Célja az energetikai auditálás ösztönzése, támogatása. Egy-egy épület energiahatékonysága ugyanis jól felmérhető, az pedig a költségek miatt is fontos, hogy tudjuk, hol, mi miatt veszteséges, pazarló esetleg működtetése. Nemzetgazdasági érdekeket is szolgál, hogy ezeket figyelembe véve történjenek lehetőség szerint átalakítások, ugyanis energia nem áll korlátlan mértékben rendelkezésre. Továbbá a tanácsadást igénylők arról szintén tájékoztatást kaphatnak, hogy milyen pályázati lehetőségek nyújtanak támogatást a kiadásokat, az energiafelhasználást csökkentő korszerűsítésekhez.

 

 

Érzékeltetve az energetikai tanúsítvány hasznát, Rikk József elmondta, mit kezdhet azzal az ingatlanvásárló. Ha jól készítik el – márpedig jó szakemberek vannak ehhez, akiket rendszeresen ellenőriznek –, kiderül, van-e az épületnek olyan szerkezete, ami az energetikai elvárásoknak nem felel meg. Például keletkeznek-e úgynevezett hőhidak, a belső falakon nagyobb hideg foltok, melyek következtében penészesedés kezdődhet. Ha ezt a vevő tudja előre, mert hozzáértő értelmezi számára a tanúsítvány leírását, akkor tudhatja, mit kap a pénzéért, esetleg aszerint alkudozhat a vételárról. Emellett az energiafelhasználási mérleg alapján megbecsülhető, hogy átlagos használat esetén mennyit kell költeni az épület energiaellátására. Kiszámolható, mennyibe kerül az épület fűtése, az áram, a gáz vagy egyéb energiahordozó havi díja. A szakvélemény készítésekor vizsgálják az épületszerkezetek paramétereit, hogy miből készült, milyen vastagok a falai, milyen a födém, a padlózat, a burkolat, milyenek a nyílászárók. 

 

 

A tanúsítvány kötelező eleme, hogy javaslatot adjon arra, hogyan lehet az épületet energetikai szempontból hatékonyabbá tenni. Hogyan lehet korszerűsíteni, hiszen az környezetvédelmi célokat is szolgál. Nincs minden esetben egyformán beváló módszer erre, sok függ a régi épület állapotától, elemeitől. Nagyon régi épületeknél, vízszigetelés nélküli téglafalak, kőfalak esetében a szellőzés biztosítása fontos a párásodás megelőzése miatt, ezért nem mindegy, mivel akarják biztosítani a jobb hőszigetelési értéket. Konkrét javaslat csak helyszíni felmérés nyomán fogalmazható meg. Sok korábban épített házat érdemes felújítani, nem kell feltétlen mindet elbontani, de az említettekre figyelni kell.

 

 

Rikk József hangsúlyozta, hogy az ingyenes energetikai tanácsadás egyik lényeges eleme a nyomonkövetés. Ezért feltétele, hogy az igénybe vevő vállalja: ha annak kapcsán energetikai átalakítást végez, az elkészültekről tájékoztatást ad, az eredményekről adatokat szolgáltat. Fontos ugyanis a visszacsatolás, a tapasztalatgyűjtés. Kiderül, jól készült-e el a kivitelezés, azt jól használják-e. Ha kell, lehet javítani a helyzeten, tanulni abból. A szolgáltatás keretében azonban nem végeznek a szakemberek tervezést, tanúsítást, auditálást és nem részesíthetnek egy adott technológiát sem előnyben tanácsadásaik során.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában