Összefogással sikerült

2022.04.30. 15:31

Túl a műtéten - hazaértek Lucáék Barcelonából

A műtét jól sikerült, így már itthon is lehetünk, bízunk a gyógyulásban, hogy a mi gyermekünk is járni tud majd - ezt mondta boldogan, bizakodva Melinda és László, a kis Luca szülei, akik nem győznek köszönetet mondani azoknak, akiknek a segítségével kijuthattak a spanyol intézménybe. A kislányról, a szülők küzdelméről portálunkon is írtunk.

Kovács Erika

Nehéz napokon vannak túl. Végre újra otthon lehet a kis Luca a szüleivel együtt, miután megműtötték a kislányt Barcelonában

Forrás: családi

Csaknem 30 apró bevágás van a gyermek testén az izomletapadások miatt, melyeket egy különleges műtéti eljárással így szabadított fel Igor Nazarov orvos egy barcelonai klinikán. A család azért utazott oda, mert az operációt ott tudták elvégezni. 

A szülők felidézik, nagy izgalom és évek óta tartó várakozás, reménykedés és rengeteg küzdelem után április 25-én, hétfőn repülővel utaztak el Barcelonába. A műtétre kedden került sor, és olyan szobát kaptak, melyben együtt lehettek a kislányukkal, mindenki nagyon figyelmes és kedves volt velük. A család finom ételeket, italokat is kapott. 

Melinda és László azt mondja, a műtét utáni éjszaka nagyon nehezen telt, erős fájdalmai voltak Lucának, amit neki való gyógyszerekkel enyhítettek. Akkor még elképzelni sem tudták, hogyan és főleg mikor juthatnak haza. Nagy izgalom előzte meg a szerdát, amikor találkozhattak a műtétet végző orvossal, hogy megtudják, mire számíthatnak. Határtalan boldogsággal, megkönnyebbülve hallották, hogy minden jól sikerült. A szülők megjegyzik, a beszélgetés angolul történt, de aki kéri, tolmácsot is biztosítanak neki a klinikán. 

Luca állapota úgy alakult, hogy csütörtökön már haza is utazhattak, aminek mindannyian nagyon örültek. Egyfelől amiatt, hogy ismét otthonukban lehetnek, másrészt minden fillér számított a családnak, a műtét, a kinti tartózkodás költségét összefogással, segítséggel sikerült előteremteniük. 

– Lucának még vannak fájdalmai, de úgy tűnik, enyhülnek, ritkulnak - utal a mostani helyzetre László. A szülők indulás előtt aprólékos, mindenre kiterjedő, magyar nyelvű tájékoztatót kaptak arról, hogy mikor mit kell tenniük a gyógyulás érdekében. Így például két hét múlva lehet megpróbálni lábra állítani a kislányt, a gyógytorna egy hónap múlva kezdődhet, az intenzívebb torna pedig másfél hónap múlva. Emellett a sebeket fájdalom esetén jegelni kell, és naponta gyógyszerrel átkenni. – Most megnyugodtunk, hatalmas kő esett le a szívünkről. Bízunk a teljes gyógyulásban. Az összefogásra, az emberek segítségére nincsenek szavak - mondják meghatódva a szülők, akik egy babakocsis sétára indulnak a kislányukkal a kitűnő időben. 

A témában korábban megírtuk, Luca betegen született 2019 májusában. Állni, járni nem tud, lábfejei befelé fordultak, spiccben vannak. A szülők, Melinda és László hosszú kutatás után talált rá Igor Nazarov orvosra, aki egy speciális technikával Barcelonában meg tudja műteni a kislányt. Erről egy édesanyától hallottak, az orvos több hasonló sorsú gyermeken segített már. A kislányról, illetve a család küzdelmeiről riportot írtunk, és közzétettük a család számlaszámát is, mert anyagi helyzetük nem tette volna lehetővé az operációt. Az írás után egy emberként fogtak össze értük. Gyulafirátóton, az édesanya szülőhelyén pedig jótékonysági futást szerveztek a gyermekért.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában