első rész

2018.07.16. 16:47

A lelkétől az együttrezgésig: Bemutatjuk az Utcazene Fesztivál versenyzőit

Ismét eltelt egy év, újra versenyeznek a zenészek Veszprém utcáin.

A délutáni programban fellépő utcazenészek közül a szakmai zsűri és a közönség idén is megválasztja az általa legjobbnak ítélt fellépőket. A szakmai díj is és a közönség díj is 500.000 Ft külön-külön, de együtt is elnyerhetők.

Sorozatunk első részében tíz fellépőt mutatunk be:

21 Gramm Akusztik

A 21 gramm Akusztik székesfehérvári törzshelyű zenekar. Zenéink a lélekről szólnak, magyar nyelven íródtak. Igyekszünk főleg akusztikus hangszereket használni, amivel a célunk, hogy minél természetesebb hangulatot idézzünk elő. Dalainkban szeretnénk mindenkit megszólítani, fiatalokat, időseket egyaránt. Zenei műfajunkat nehéz megfogalmazni, szövegközpontú, intellektuális magyar popzene. Különösen fontosak számunkra az igényes, tartalmas dalszövegek. Hiszünk benne, hogy csak a zene, a szöveg és a ritmika komplex összjátéka alkothat egy kerek egészet. Váradi Imre gitáron, Komlódy Márk cajonon játszik, Pétervári Henrik harmonikán és zongorán tesz hozzá az összhangzáshoz, Kun Balázs pedig a basszusgitár mestere. A dalok szövegeit Ferenczy-Nagy Boglárka írja, aki a zenekar énekese, zenéjét Váradi Imre szerzi. Célunk: minél több emberhez eljutni, minél több lelken könnyíteni, és minél több megértő fülre találni.

Bárterápia

Mi vagyunk a Bárterápia zenekar. Létay Pongrác (gitár, vokál) és Helmeczi Bianka (ének, kazu, csörgő, melodika, zajozgatások).2016-ban a zeneiskola és a fröccsözés hozott minket össze, és mint később kiderült, még a zenei ízlésünk is megegyezik, így aztán elkerülhetetlen volt, hogy ebből kialakuljon valami. Ez egy évet ugyan váratott magára, de végül csak bekövetkezett. 2017. decemberében került sor a bemutatkozó koncertünkre a Barlangteraszon. A zenei stílusunk a popot és a jazzt közelíti meg. Helyek, ahol eddig felléptünk: Chloé New Yorkban, La Nube, Barlangterasz, Hard Pop Cafe, Itt Vagyok, Kemping Feszt, Fekete Kutya, Cafe Delion, Wombat's, PostART minifesztivál. Következő koncert állomásaink: Művészetek Völgye, Sziget.

Bohemian Acoustic

A Bohemian Acoustic-ot 2013 őszén alapítottuk meg (Kurucz Ágnes – ének és Schäffer László – gitár). 2016-ban csatlakozott a csapathoz Almási Victor Emmanuel, aki cajonon és gitáron is játszik. Három különböző karakter egyesül ebben a csupaszív akusztikus csapatban, nemcsak zenészként, de barátokként is együtt játszunk. A saját dalaink szövegeit Klausz Gergely és/vagy a zenekar tagjai jegyzi(k).

DUSKA

A DUSKA zenéjét az egymásra hangolódás, a folyamatos kísérletezés, a kapcsolódási pontok keresése jellemzi. Együttrezgés, kíváncsiság, folyamatos mozgás a különböző zenei világok között. Az improvizáción alapuló koncerteket a két énekhang harmóniája, a gitár és az effektek használatából adódó lehetőségek, valamint a két zenész és a közönség közötti kommunikáció teszik varázslatossá. A saját dalok és az egyéni hangszerelésű feldolgozások különös világa a jazz, a neo soul és az angol nyelvű költészet egyvelegéből táplálkozik.

Kazai Ági – ének, looper

Uhrinak Stefan – gitár, ének, effektek

Folkfonics

A Folkfonics zenekart konzervatóriumot és zeneakadémiát végzett művészek alapították, akik mindannyian sajátos, olykor eltérő, mégis egyedi stílust visznek a formáció hangzásvilágába. Különleges zenei világukban a népdal, az irodalom és saját dallamaik keverednek alternatív pop-funk-swing köntösbe bújtatva. A finom vonós hangzás vagy a fingerstyle gitárjáték éppúgy jellemző dalaikra, mint a fúvósokkal tűzdelt funky, vagy az elektormos gitár dominálta rock. Veres Ida, a zenekar állandó énekesnőjének egyedülálló, mélyen búgó hangja egyszerre érinti meg a szíveket a líraibb művek során és táncoltatja meg a lábakat a ritmikusabb szerzemények alatt. Koncertjeikre éppúgy jellemző a megihletett, csendesülős jelleg, mint a koncert második felére beinduló, pörgős, bulizós dallamok.

Hangover Porch Zombies

Mi vagyunk a Hangover Porch Zombies zenekar (röviden HoPZ. Ha lefordítanánk, akkor az lenne, hogy Másnapos Veranda Zombik, röviden MáVZ, persze nem fordítjuk le) Balázs és Laci már hosszú évek óta próbáltak tagokat toborozni a formációhoz, de csak 2017 augusztusában állt össze a csapat. Első koncertünket még abban az évben adtuk. 2018 elején elkészült első demo lemezünk. Műsorunkban klasszikus blues, bluegrass, country és swing dallamok szólalnak meg, de mindent egy kicsit a saját szánk íze szerint alakítunk.

Tagok:

Benke András (Buddy) – Doghouse Bass (vagyis nagybőgő), basszusgitár

Békefi Róbert – gitár, dobro gitár, ukulele

Rechner Balázs (Uncle Ben) – gitár, banjo, szájharmonika, vokál

Szél László – ének, szájharmonika, washboard, kazoo, autoharp

Innergarden

Nem feltétlenül könnyű belső történéseket boncolgató könnyűzene, zenei stílusok határterületein végzett terepmunka, avagy dalok önmagunk szétszereléséhez és/vagy összerakásához. Az akusztikus gyökerekből táplálkozó Innergarden Restás Gergő zenei életmódváltásaként jött létre, akit az elmúlt években olyan zenekarok ritmusszekciójában láthattunk, mint a TükeZoo, a Takáts Eszter és Zenekara, a Kaldera, vagy épp a Forgó. Jelen formájában 2016 óta működik a zenekar és egyre közelebb kerül világhódító terveinek megvalósításához.

TAGOK:

Restás Gergő – ének, gitár

Ujvári László Lehel – hegedű

Szalay Tamás Géza – basszusgitár

Kaan Luum

A Kaan Luum pillanat-teremtő hangutazás, babzsákon-heverészős akusztik ambient, ha úgy jön ki spiri-pop. „Figyelj-befelé-ha-mersz” muzsika korhatár nélkül. Nem etno, de emberi, nem világzene, hanem önálló zenei világ, fényhozó, de nem csak fényevőknek. Kezdetben volt egy handpan és egy perzsa szantúr, a világuk azóta is bővül, szélesedik, színesedik, terjeszkedik. Nem etno, de emberi, nem világzene, hanem önálló zenei világ, fényhozó, de nem csak fényevőknek! A 2017-es Szimpla Lemming program kiválasztottjai, előfordulásuk: a sókuckótól a fesztivál színpadokig. A Kaan Luum egy hiperkímélő gyógyhatású készítmény szívelégtelenség ellen. Kockázatok és mellékhatások: föld felett lebegés, illatok, színek, finom víziók.

Kölyök

Nemes „Kölyök” Gábor: etno-pop-folk vizekre evező klasszikus-fingerstyle gitárművész. Didgeridoo, ének, beatbox, loop pedál, ez-az...Kis létszám, nagy érzés!!! „A loop-olás világában ez az akusztikus etno stílus nem igazán megszokott, inkább a hip-hop, pop, elektronikus hangulat, meg ilyesmik mennek. Én igyekszem a repetitív jelleget lehetőleg minimalizálni, ezért sokszor teljesen máshogy építem fel a nótákat, mint azt a loop-os zenészek általában szokták. Ez nagyon sok gyakorlást igényel, szimultán kell például beatboxolni és gitározni, vagy didgeridoozni és gitározni, miközben magában a gitározásban is sokszor többszólamú, fingerstyle-jellegű témák vannak.” (musicmedia.hu)

LivingRoom

Az alternatív pop-ot játszó LivingRoom zenekar a Dal 2018 című műsorban debütált, Kirakat élet című dalukkal. A zenekar tagjai mind képzett zenészek, frontemberük, Pál Benjámin már a 2017-es Dal válogatóban is szerepelt. Repertoárjukat saját szerzeményeik mellett feldolgozások alkotják, a dalokat és a szövegeket is közösen írják. A srácok egyre több felkérést kapnak, idén bekerültek az Éter Fesztivál és a Müpa Garázsband tehetségkutatóira is, valamint a Sziget Fesztiválon a zsűri beválasztotta őket őket a Campfire programjába. Céljuk, hogy a hazai közönség megismerje egyedi stílusukat, a félig elektronikus, félig akusztikus hangszerelést cselló kísérettel. Amitől a LivingRoom zenekar egy teljesen új színfolt a magyar könnyűzenei életben, az a lírai dalszövegaik és sajátos hangzásviláguk az énekhang-gitár-csalló együtthangzással.

Forrás: utcazene.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában