1940-2018

2018.01.19. 10:51

Elbúcsúzott a balatonfüredi természetjáró

Ismét bővült az égi bakancsos turistatársadalom, ezúttal a balatonfüredi dr. Dibusz Lászlónétól búcsúznak a Veszprém megyei természetjárók.

Jákói Bernadett

A Magyar Természetjáró Szövetség elismerésével Dobogókőn 2015-ben

Dr. Dibusz Lászlóné Vereczkei Judit Veszprémben született ott járta iskoláit. Balatonfüredre házassága révén került. 1997-től 2003-ig a Bakony Természetbarát Egyesület tagja, 2003-tól az újjáalakult Balatonfüredi Természetbarát Egyesület szervezett természetjárója lett. 2006-ban elvégezte a gyalogos túravezető tanfolyamot, ez időtől vezetett túrákat az egyesületben. Ő vezette be a havi nyugdíjas túrákat és a karácsony előtti kulturális városnézéseket. 2008-ban aranyjelvényes minősítést ért el gyalogos szakágban. 2011-ben az egyesület titkára lett ő koordinálta az egyesületi és az egyéni túranaplókat. Aktívan vett részt az éves túratervek összeállításában.

Aktivitásával, a természet iránti szeretetével megfertőzte mindazokat a lelkes bakancsosokat, akik már nyugdíjas korban kapcsolódtak be a természetjárás rejtelmeibe. Fáradhatatlan és precíz munkájából adódik, hogy több mint két évtizeden át volt a Balatonfüredi Természetbarát Egyesület tagja. Számára mindegy volt, hogy gyalogtúra a Bakonyban , a Balaton felvidéken, Kék túra az ország más tájain,   akár magashegyi túrakalandozás , vagy éppen   gyönyörködés a hazai erdők mással össze nem hasonlítható világában. Tudjuk, nagy szerelme a Természet volt.  Mint a nyugdíjasok túravezetője az utazásszervezői munkából is aktívan kivette a részét.  A természet iránti szenvedélyének csak így tudott élni. Ebbe a számára fontos Balaton parti összetartó turistaközösségbe sikeresen kapcsolódott be, túravezetőként, később titkárként túranaplók vezetésével foglalkozott és természetesen az időskorúak  számára kiírt túrákat vezette. Idősebb korára érte el az a bölcs meglátás, hogy a nyugdíjasok sportjához, szabadidős tevékenységéhez mindig hozzájárul a természet iránti igény, a gyalogos bakancsos, honismereti, és kulturális utazás. A balatonfürediek a mai napig is számon tartják az általa szervezett és vezetett kirándulásokat. Áldozatos munkáját nem lehet elégszer megköszönni: szóbeli köszöneteken túl 2015-ben Dobogókőn a Természetjárás Fejlesztéséért kitüntetés bronz fokozatát vehette át Szilágyi Lászlóval, aki a közelmúltban szintén az égi vándorutakra költözött.


A Magyar Természetjáró Szövetség elismerésével Dobogókőn 2015-ben

Kívánjuk, kedves Judit,  hogy a tőled megszokott precizitással haladj tovább égi túráidon.

A Veszprém megyei turistatársadalom 26.-án, pénteken 13 órakor a balatonfüredi köztemetőben búcsúzik a  balatonfüredi sporttárstól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában