kerékpáros pihenőhelyet építhetnek

2018.01.21. 11:30

Kerta a lovassport fellegvára lesz

Régi vágya teljesült Kerta lakosainak. Az önkormányzat a szennyvízkezelés megoldására 155 millió forintot nyert, tudtuk meg Nagyné Varga Anikó polgármestertől.

Tisler Anna

Nagyné Varga Anikó, Kerta polgármestere

A pályázat 95 százalékos támogatású, és 100 ingatlan szennyvízproblémáját oldja meg.

A házak udvarába egyedi tisztítót tesznek, így az ingatlantulajdonosok kiadásai nem nőnek, nem kell csatornadíjat fizetniük. Az 580 fős község védett vízbázis fölött helyezkedik el, így a rendszer kiépítése a környezet megóvása miatt is fontos. Jelenleg a közbeszerzés folyik, ha találnak kivitelezőt, két év alatt kell befejezniük a beruházást.

A Leader programban kerékpáros pihenőhely kiépítésére nyertek támogatást. A pihenő a sportpálya mellett kap helyet. A ciklusban minden évben leaszfaltoztak egy utcát, három már elkészült, már csak két rövid utca van hátra.

A falusi disznóvágást és disznótort január közepén rendezték a településen

A polgármestertől megtudtuk, a község központi szerepet tölt be a térségben. Több ipari üzem működik a köz-igazgatási területükön, ahova vidékről is járnak dolgozni. Az iparűzési adóból jelentős összeg folyik be. Van óvoda és iskola, így a gyerekeknek nem kell utazniuk. Az iskolásokra az ünnepségeken is számíthat a község, a gyerekek szeretnek szerepelni.

– Az idei a változások éve – fogalmazta meg a polgármester. – Nyugállományba vonult 48 év munkaviszonyt követően Váradi István háziorvos, a betegeket most helyettesítő orvos látja el. Új jegyző érkezett a térség önkormányzataihoz.

A focicsapat is újjáalakult, többéves szünet után ismét van csapata a községnek. Az első szezonban már a középmezőnyben vannak. A játékosok közösséggé váltak, és a település sportkedvelő lakosai összetartását is erősítik, a hazai mérkőzésekre sokan kimennek. A csapat újjáalakulását Baráth István önkormányzati képviselő szorgalmazta. Működik a nyugdíjasklub, a tagok az önkormányzat támogatásával tavaly a Balatonnál töltöttek egy napot. Mindenkinek a sétahajózás volt a legnagyobb élmény. A polgárőrség tagjai a külterületeket is rendszeresen ellenőrzik.

Nagyné Varga Anikó, Kerta polgármestere

Minden hónapban tartanak közösségi rendezvényeket, január közepén disznóölésre gyűltek össze. Skamla Pál két 170 kilós állatot ajánlott fel a településnek. A disznóvágást disznótor követte, a megmaradt húst pedig a többi programon használják fel a résztvevők megvendégelésére.

Kertát ma már nemcsak mint egy Somló környéki kistelepülést ismerik, hanem mint lovasközpontot is. Topár Zsolt gyógylovas oktatóhoz az egész Dunántúl területéről járnak fejlesztésre szorulók vagy gyógyulni vágyók. Zsolt, aki a Magyar Fogyatékosok Lovassport Egyesülete elnöke és a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat tagja, elmondta, hogy a civil szervezetek működése a térségben élő hátrányos helyzetű gyermekeket is segíti. Tavaly a hátrányos helyzetű kistérség falvaiból 4500 gyerek jutott általuk élményhez. Szerveztek többek között budapesti kirándulást, eljutottak a parlamenti gyermekkarácsonyra, az Operaházba. A városnézésen többen elmondták, hogy még nem jártak a fővárosban. Új volt számukra nemcsak a metrózás, hanem a mozgólépcső és a lift is. A családok hálásak, hogy az egyesület lehetőséget biztosít gyermekeiknek. A településeken is szerveznek programokat. A lovasoktatáson hamarosan az egészségesek is részt vehetnek. Zsolt jelenleg külföldön dolgozó fia hamarosan hazaköltözik és beindítja lovasiskoláját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában