tartalmas program

2018.03.24. 19:02

Lengyel hölgyek vendégeskedtek a veszprémi nőegyesületnél

A Lengyel–Magyar Barátság Hetében a VeNőKe (Veszprémi Nők Kerekasztala Egyesület) fogadta a krakkói eFKa nőszervezet delegációját. Itt-tartózkodásuk során a veszprémi nőegyesület tartalmas programokat biztosított számukra.

Jákói Bernadett

A lengyel nőszervezet vendégeivel stílusosan a Sissi szobortól kezdődőtt a városnéző séta

Slawomira Walczewska és Anette Trost először járt Veszprémben. Az itt eltöltött idő alatt egész napos Balaton-felvidéki kiránduláson, kiállításmegnyitón, a Veszprémben és környékén működő női szervezetek Laczkó Dezső Múzeumban szervezett bemutatkozásán, konzultáción és fórumon, valamint a VeNőKe által kidolgozott veszprémi nőtörténeti sétaútvonal bejárásán vettek részt.

A lengyel nőszervezet vendégeivel stílusosan a Sissi-szobortól kezdődött a városnéző séta Fotó: Jákói Bernadett

A szakmai kiránduláson a vidék felemelkedéséért és családjuk, közösségük boldogulásáért küzdő vállalkozásokban vezetői területen tevékenykedő nőket keresték fel Veszprém-Nemesvámos-Nagyvázsony-Vöröstó-Barnag-Balatonfüred-Veszprém útvonalon. Találkoztak Kovács Zsófiával a Tekeresvölgyi Sajtmanufaktúrában, Kandikó Ritával, a nagyvázsonyi Fekete Sereg Egyesület elnökével, Rákos Margittal, Vöröstó polgármester asszonyával, aki a hivatala mellett kecskékkel is foglalkozik és háztáji gazdálkodást is vezet. Jakabfi Márta Barnag és Vöröstó vendégházait mutatta be a lengyel vendégeknek.

Utolsó helyszínként a balatonfüredi Koczor-pincébe látogattak, ahol Koczor Kálmán borász lánya, Koczor Dóra hivatalos távollétében avatta be a vendégeket a borászat helyi érdekességeibe, borkóstolóval és meglepetésvacsorával. A balatonfüredi népdalkörös VeNőKe-tagok előadásában a helyi mellett ismert magyar történelmi táncdallamok és lengyel népdalok, illetve nóták szólaltak meg citerakísérettel.

A Lengyel-Magyar Barátság Hetében a program második napján a Laczkó Dezső Múzeumban megnyílt a Függetlenség asszonyai című kiállítás, amelyen Veszprém és vonzáskörzetének nőszervezetei is részt vettek. Köszöntőt mondott Brányi Mária alpolgármester asszony, S. Perémi Ágota házigazda múzeumigazgató, a női delegációt vendégül látó VeNőKe elnöke, Máthé Éva, valamint a vendég lengyel nőszervezet képviselője, Slawomira Walczewska. Szimpóziumon a nőszervezetek mutatkoztak be a magyar-lengyel nőmozgalmak fontosabb vonásai és aktuális kérdéseinek jegyében.

Kandikó Rita, a nagyvázsonyi Fekete Sereg Egyesület elnöke is vendégül látta a lengyel küldöttséget Fotó: Jákói Bernadett

A délután workshoppal folytatódott, melyen az eFKa nőszervezet „Jump Over The Wall” (Ugord át a falat!) elnevezésű történelmi életrajzi műhelymunkájának tevékenységéről szóltak a lengyel női választójog elnyerésének 100. évfordulója kapcsán.

Veszprém rengeteg lengyel vendéget fogadott, a VeNőKe képviselete is igyekezett méltóan bemutatni a város női szemmel látható ezeréves értékeit. A Városháza aulájában megtekintették a Kozmutza Flóra Speciális Szakiskola tanulójának, Petes András munkáiból nyílt kiállítást. A lengyel eFKa elnök asszonya jótékony adományával és az alkotott tárgyak megvásárlásával hozzájárult a tehetséges szövő további munkásságának támogatásához.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában