felhőtlen kikapcsolódás

2018.07.01. 20:00

Malomsoki Aratófesztivál: felelevenítették a régi hagyományokat

A helyiek hagyományőrző rendezvénysorozatának újabb állomásaként ezúttal aratófesztivált tartottak Malomsokon, melynek során felelevenítették az aratáshoz kötődő tradíciókat és különféle szórakoztató programok szolgálták a felhőtlen kikapcsolódást.

Polgár Tibor

A falu sportpályáján lebonyolított esemény megnyitóján Fintáné Dóra Mária polgármester köszöntötte a szép számban egybegyűlteket. Mint mondta, a mostani rendezvényük megszervezésével azt a célt tűzték ki maguk el, hogy megmutassák a fiatalabb korosztálynak, milyen volt az aratás régen.

– Az aratás ma sem könnyű munka, de ezt most már korszerű gépekkel végzik. Viszont őseink kézzel arattak, ami testet-lelket sanyargató nehéz tevékenység volt. Nem lehetett árnyékba húzódni a tűző nap elől, nem lehetett sem később, sem korábban elvégezni az aratást, ezt akkor kellett végrehajtani, amikor beérett a gabona. Elődeink kitartóan végezték a munkát, kora reggeltől késő estig, hiszen tudták, hogy a learatott búzaszemek az életet, a mindennapi kenyeret jelenti számukra, amiért minden egyes nap imádkoztak. Életnek hívták a gabonát, amit éves munkájuk gyümölcseként arattak le.

Fotó: Balogh Ákos / Napló

Ezért fesztivál helyett inkább az élet napjának nevezném a mostani programunkat. A mai generációk számára ez a fajta munka már csak hagyomány, de mivel Malomsokon a tradíciókat őrző és tisztelő emberek élnek, ezért kötelességünknek érezzük átadni a népi örökségünket az utókor számára. Köszönjük mindenkinek, aki hozzájárult a Malomsoki Aratófesztivál sikeréhez! Falunk ismét bebizonyította, hogy erős, összetartó közösséggel büszkélkedhet – fogalmazott Fintáné Dóra Mária.

 

Győrffy Balázs országgyűlési képviselő, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke volt a Malomsoki Aratófesztivál fővédnöke, aki köszöntőjében gratulált a helyieknek a rendezvény megvalósításához, az itteni példás közösségi élethez, majd az aratás fontosságát hangsúlyozta. A délelőtt során a malomsokiak – a nyugdíjasklub tagjainak közreműködésével – bemutatták a kézi aratás folyamatát, miközben a helyiekből álló énekkar népdalokat adott elő. Délben ötféle ízletes ételt kóstolhatott meg a fesztivál közönsége.

Kísérőprogramként népi fajátékok és lovaskocsikázás szerepelt a kínálatban, délután pedig énekes-zenés-táncos színpadi produkciók szórakoztatták a jelenlévőket. A sztárvendég Bunyós Pityu volt, de malomsoki tehetséges fellépőknek is tapsolhatott a nagyérdemű.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában