Példaértékű összefogás

2018.09.12. 14:00

Megáldották a megújult lourdes-i barlangot Pápán

A Szent Anna-plébánia Kalász közösségének, példás összefogásnak köszönhetően megújult és Szűzanya-szobrot is kapott a Szent József-templomkertbeli lourdes-i barlang.

Laskovics Márió

A hívek Mária-énekekkel vonultak a barlanghoz, ahol ők is áldásban részesültek

Fotó: Laskovics Márió/Napló

Kisboldogasszony ünnepén, Szűz Mária születése alkal- mából, szombaton ünnepi szentmisét celebrált Salgó Ferenc kanonok-plébános a Szent József-templomban, melyet követően a templomkertben megáldotta a felújított lourdes-i barlangot és a belé helyezett lourdes-i Szűzanya- szobrot.

A hívek Mária-énekekkel vonultak a barlanghoz, ahol ők is áldásban részesültek Fotó: Laskovics Márió/Napló

Mint megtudtuk, a jeruzsálemi hagyomány a Betheszda fürdő mellett tisztelte Mária születésének helyét. Az 5. század elején Szent Anna tiszteletére templomot építettek itt, melynek felszentelési évfordulóján, szeptember 8-án emlékeztek meg Mária születéséről. Kisboldogasszony ünnepe országszerte kedvelt búcsújáró nap.

Ennek megfelelően a szentmise résztvevői Mária-énekekkel vonultak ki a barlanghoz, mely a Szent Anna-plébánia Kalász (Katolikus Asszonyok és Lányok Szövetsége) közösségének köszönhetően szépült meg. Pataki Mátyásné csoportvezető elmondta, azért fogtak össze a barlang berendezéséért, mivel a Szent József-templom a Szent Anna-plébániá- hoz tartozik, és több tagjuk is ide jár. Felidézte, hogy a barlang, melyben korábban szentkép volt, régóta üresen állt. A nyár eleji virágültetések alkalmával fogalmazódott meg véglegesen bennük, hogy felkarolják ezt az ügyet. A megvalósításhoz szakembert, jó szándékú támogatókat kellett találniuk. A szobrot egy pápai család ajánlotta fel, a talapzat a barlang készítőjének munkája. Pataki Mátyásné hozzáfűzte, szeretnék továbbfejleszteni, főként parkosítani a barlang környezetét.

Fotó: Laskovics Márió/Napló

1858. február 11-én a Lourdes melletti Massabielle-­barlangban a szegény, tanulatlan, tizennégy éves Bernadette Soubirous-nak megjelent a Szűzanya. Így kezdődött a kultusz, aminek nyomán eztán a pápai kápolna kertjében is a betegek gyógyulására lehet a „Szeplőtelen Fogantatás”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában