emlékezés

2018.10.23. 20:55

Tisztelet a hősöknek! – Főhajtás az ’56-os forradalom előtt Pápán

Az 1956-os forradalom nyomán a magyar nép szerte a világon olyan erős tiszteletet vívott ki, mely megmaradt a kommunizmus dicstelen bukása után is – fogalmazott beszédében Unger Tamás, Pápa alpolgármestere a városi ’56-os ünnepségen.

Polgár Tibor

A pápai ’56-os megemlékezés ünnepi műsorában közreműködött Varga Miklós is

A Kiss Zoltán Deák Ferenc utcai, illetve Katona István Márton István utcai emléktáblájánál koszorúzással kezdődő pápai főhajtás a Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ (JMSZK) színháztermében folytatódott kedden kora este, ahol Unger Tamás Milovan Gyilasz egykori jugoszláv író, politikus szavait idézve kijelentette: az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc a kommunizmus végének a kezdete volt.

Unger Tamás beszédében kiemelte, 1956 arra emlékeztet bennünket, hogy szabadságunkat és önrendelkezési jogunkat tartsuk többre mindennél

Az alpolgármester kifejtette, a 62 évvel ezelőtti felkelést, azaz a magyar történelem 20. századi nemzeti forradalmát az összetartozás, az egységesség, a testvériség határozta meg. A szabadságharc résztvevői bátran vállalták az elnyomóikkal szembeni egyenlőtlen harcot, a végsőkig hajtotta őket az együvé tartozás, miközben hittek benne, hogy véget vethetnek a felettük uralkodó hiteltelen ideológiának, a jogfosztottságnak és a megalázottságnak, a totalitárius diktatúrának. A szabadságvágyuk reményt váltott ki a változásra, a gazdasági és társadalmi átalakulásra, egy jobbra forduló életre.

A pápai ’56-os megemlékezés ünnepi műsorában közreműködött Varga Miklós is

Unger Tamás megjegyezte, a harc 12 nap után szomorú véget ért, de Magyarország szerte a világon olyan erős tiszteletet vívott ki, mely megmaradt a kommunizmus dicstelen bukása után is. Mindez tetten érhető az európai és a tengeren túli nemzetek évenkénti megemlékezéseiben, a magyar népnek küldött üdvözleteikben. – 1956 arra emlékeztet bennünket, hogy szabadságunkat és önrendelkezési jogunkat tartsuk többre mindennél. Továbbá arra, hogy magunk mondhassuk meg, milyen országot szeretnénk, mi a fontos számunkra, hogyan képzeljük el a jövőnket, kivel szeretnénk együtt élni és kivel nem. 1956 arra is emlékeztet, hogy soha ne feledjük el a hőseinket – hangsúlyozta Pápa alpolgármestere. Hozzáfűzte, az ’56-os forradalom örökségei közé tartozik, hogy szabadon kimondott véleményünket soha többé ne tiporják sárba önjelölt internacionalista cenzorok, és mi irányítsuk a saját sorsunkat. Az pedig már csak rajtunk áll, hogy megőrizzük-e mindezt – mondta Unger Tamás.

A Pápai Vadvirág Művészeti Egyesület

Az ünnepi beszédet követően a JMSZK színháztermében Magyar zsoltár ’56 címmel emlékműsort láthatott a közönség, közreműködött Varga Miklós énekes, rockzenész, Oberfrank Pál színművész, valamint a Pápai Vadvirág Művészeti Egyesület. A főhajtás koszorúzással ért véget a Magyar pieta 1956 szobornál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában