I. világháborús emlékpark

2018.11.14. 20:10

Új helyre került a révfülöpi emlékmű

I. világháborús emlékparkot avattak a településen. A korábban a plébánia mellett felállított emlékmű így új helyére, a parkba került.

Tóth B. Zsuzsa

Fenyvesi Zoltán szerint kötelességünk ápolni a hősök emlékétFotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

Az ünnepségen köszöntőjében Fenyvesi Zoltán országgyűlési képviselő arról beszélt, hogy a nagyközség korábban állított emlékművét mostanra méltó módon felújíttatta.

Fenyvesi Zoltán szerint kötelességünk ápolni a hősök emlékétFotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

- Még 1917-ben törvényt alkotott az országgyűlés a világháborús emlékművek létrehozásáról, a településeken ezek után elkezdődött azok felállítása. Révfülöpön is épült akkor egy emlékmű, nekünk pedig ma az a feladatunk, a kötelességünk, hogy méltó módon megemlékezzünk hőseinkről. Remélhetőleg olyan korban élünk, amikor már abban bízhatunk, hogy sem gyermekeinknek sem unokáinknak nem kell megtapasztalniuk, milyen a háború – mondta Fenyvesi Zoltán és méltányolta, hogy a révfülöpieknek fontos volt az emlékmű felújítása és az, hogy méltó helyet is kapjon.

Az ünnepségen a helyi nyugdíjas klub kórusa közreműködött Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

Kondor Géza polgármester elmondta, hogy az Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság kétmilliós pályázati támogatásával és önerőből sikerült felújítani az emlékparkot. – A területtel szemben áll az Ottawa villa, ahol a 19 éves korában hősi halált halt Ottawa Gábor élt. Az emlékmű, akárcsak a nyugtalan ifjú, immár a harmadik, remélhetőleg végső helyszínen őrzi Ottawa Gábor emlékét, szemben a kerttel, ahol felnevelkedett. A háború okozta fájdalom csak erősebbé tett bennünket, és a nemzeti összetartozás érzését erősíti. Büszkén mondhatjuk, hogy ebben Révfülöp aktívan élen jár, évek óta szoros kapcsolatot ápolunk a Bihar megye területén található Rév település magyar közösségével. Tiszteljük és becsüljük azon honfitársainkat, akiknek nap mint nap meg kell küzdeniük azért, hogy magyarok lehessenek – mondta a polgármester.

Az avatási ünnepségen a helyi Őszirózsa nyugdíjas klub kórusa közreműködött I. világháborús katonadalokkal. A jelenlevők megemlékeztek Lengyelország függetlenségének 100. évfordulójáról is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában