erőpróba

2019.02.07. 14:00

Éld túl a Bakonyban!

Az 54-es kihívása névre keresztelt túlélőpróbát tizenhárom esztendővel ezelőtt, még 2006-ban Szűcs Pál ezredes, akkori ezredparancsnok keltette életre.

Juhász-Léhi István

A mostani versenyen az előzetes regisztráció alapján 255 jelentkező vesz részt Fotó:Nagy Lajos

A verseny azóta hagyománnyá vált, amelyet az MH 54. Veszprém Radarezred és a Veszprémi Honvéd SE azóta is rendszeresen megszervez. A mostani eseményen az előzetes regisztráció alapján 53 csapat vesz részt, összesen 255 versenyző indult. A szervezők a megmérettetést – amely egy 54 kilométeres túlélőpróba – „a tájékozódóképesség, az állóképesség és a téli túlélő képesség fejlesztésére és kipróbálására a kihívásokat kedvelő, elszánt katonák részére” ajánlják elsősorban.

A mostani versenyen az előzetes regisztráció alapján 255 jelentkező vesz részt Fotó:Nagy Lajos

A résztvevők között a honvédség, illetve a társ fegyveres szervek hivatásos és szerződéses állományú aktív vagy nyugállományú tagjai menetelnek, de rendre ott vannak a Honvéd SE tagjai is a 2–5 tagú (férfi, női, vegyes) csapatokban, ugyanis egyéni indulás télen nincs.

A versenyt a Bakonyban tartják: a feladat ideális útvonalon 54 kilométer megtétele – a táv az időjárási viszonyok függvényében változhat – felszereléssel, menetben, térkép alapján jelentős szintkülönbséggel, ellenőrző pontok érintésével, ügyességi jellegű, illetve szellemi feladatokkal tarkított – tudtuk meg. Néhány ellenőrző ponton túlélési feladatok voltak, lesznek.

Érdemes felsorolni a kötelező felszerelések (amelyek nélkül a próba nem is teljesíthető) listáját: papír, íróeszköz, sebkötöző csomag, kés, tűzszerszám, zseblámpa pótelemekkel, okostelefon, minimum hat milliméter átmérőjű, 10 méter hosszú kötél, Bakony-turistatérkép, tájoló, szögmérő, egy darab minimum kétliteres fémedény, minimum egy darab maximum félliteres pohár. Persze a szervezők GPS-t, esővédőt, termoszt vagy éppen túrabotot éppen úgy ajánlanak a túléléshez, mint például gyújtóst, energiaitalt és hálózsákot. Az értékelés a távot teljesítettek között időeredmény alapján történik, és a feladatok megoldásának ideje beleszámít a menetbe.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában