jó tanácsok a katasztrófavédelemtől

2019.12.01. 10:21

Ne a tűzoltásról szóljon az ünnep!

Elkerülhetjük a lakástüzeket adventkor és az év végi ünnepeken is, közölték a katasztrófavédelem szakemberei.

Kovács Erika

Forrás: pixabay.com

Mint mondták, Magyarországon idén eddig 5800 lakástűzhöz riasztották a tűzoltókat, télen jóval többször, mint máskor. A lángok legtöbbször egy-két négyzetméteren pusztítanak, de naponta két-három lakás lakhatatlan lesz a tűz miatt, holott ezek a tragédiák könnyen megelőzhetőek lennének.

Leggyakrabban a nyílt láng, a gyertyák, mécsesek okoznak lakástüzet, ezért olyan adventi koszorút válasszunk vagy készítsünk, amelyiken a gyertya alatt tűzálló alátét van. Ha nem ilyen a koszorú, ne gyújtsunk rajta gyertyát, és a koszorú közelében ne legyen éghető tárgy. Égő gyertyát soha ne hagyjunk a lakásban, ha elmegyünk.

Sok tüzet okoznak a zárlatos elektromos eszközök, illetve a hálózat túlterhelése. Emiatt fényfüzéreket csak megbízható helyen vásároljunk, ha az eszköz lecsapja a biztosítékot, vagy a kábel, az elosztó, a hosszabbító sérült, ne használjuk. Arra is figyeljünk, hogy az elektromos eszközök vezetékei ne kerüljenek bútorok lábai alá.

A katasztrófavédelem szakemberei azt is javasolták, hogy a fűtőeszközöket évente egyszer ellenőriztessük szakemberrel, mert ha meghibásodnak, lakástüzet okozhatnak.

Gyakori az is, hogy a sütés és a főzés okoz tüzet. Ilyenkor figyeljünk arra, hogy soha ne felejtsük a tűzhelyen vagy a sütőben készülő ételt, mert gyakran a tűzhelyen felejtett étel okozhat halálos füstmérgezést. Tűzhöz vezethet a dohányzás is, ezért soha ne aludjunk el hamarabb, mint a cigaretta.

A szakemberek tanácsolták, egy füstérzékelő hasznos karácsonyi ajándék lehet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában