Igazi közösség lettek

2019.12.02. 11:00

Továbbra is az élhető Balaton-felvidék a cél

Az Éltető Balaton-felvidékért Egyesület ünnepi évzáró taggyűlésén elhangzottak szerint az egyesület vidékfejlesztési területen kiemelkedő eredményeket ért el az elmúlt években. Tevékenységeik során a Balaton-felvidék önkormányzataival, vállalkozóival, civil szervezeteivel, szakmai szervezeteivel működnek együtt, sikerrel.

Tóth B. Zsuzsa

Az Éltető Balaton-felvidékért Egyesület ünnepi évzáró taggyűlésén újabb védjegyeseket avattak Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

A sümegi Hotel Kapitányban rendezett hagyományos évzáró ünnepi ülés a 222 rendes tagú egyesület olyan rendezvénye, amelybe bevonják partnereiket, a működési területükön tevékenykedő szakmai szervezeteket. Az idei alkalom különleges volt az egyesület számára, hiszen a Vidék Minősége – Éltető Balaton-felvidék védjegyrendszer ötéves fennállását is ünnepelték amellett, hogy a program egyben rövid rendhagyó tag­gyűlés is volt több mint 150 résztvevővel. Rédei Zsolt elnök köszöntőjében visszatekintett az előző, 2007-től 2013-ig tartó vidékfejlesztési időszakra.

Az Éltető Balaton-felvidékért Egyesület ünnepi évzáró taggyűlésén újabb védjegyeseket avattak Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

– Már 2012-ben tudtuk, hogy a 2014–2020 időszakra lényegesen kevesebb vidékfejlesztési forrás jut. Míg a 2007 és 2013 között az 59 településre több mint kétmilliárd vissza nem térítendő támogatást kaptunk, addig a 2014–2020-asra nem jutott 600 millió forint sem. Tehát településenként évente hozzávetőleg csupán egymillió forint. Eldöntöttük jó előre, hogy új irányt szabunk magunknak. Ez pedig az, hogy az egyesület külső forrásokat próbál bevonni szolgáltatásokat nyújtva és pályázva. A beadott négy pályázatunkat idén bírálták el, ötvenmillió forintos támogatást kaptunk.

Hozzátette, hogy az ötvenmilliót a védjegyrendszer erősítésére, egy nemzetközi védjegyrendszerhez való csatlakozásra, vállalkozás- és gazdaságélénkítésre, a központi iroda felújítására, a Balaton térségében működő akciócsoportok együttműködésére, valamint helyi termék és identitás erősítésére használják fel.

Az Éltető Balaton-felvidékért Egyesület korábbi célja volt összefogni a Balaton-felvidéken élő termelőket, szolgáltatókat és népszerűsíteni tevékenységüket, növelni versenyképességüket. Azonban ma már többet jelent mindez. Igazi közösséggé kovácsolódtak a tagok az évek alatt, a védjegyesek egyre komolyabb szakmai sikereket tudhatnak maguk mögött és töretlen szorgalommal igyekeznek minden nap bebizonyítani, hogy a Balaton-felvidék sok csodás kinccsel büszkélkedhet. Az ülésen szó volt arról is, hogy az elmúlt időszakban nyolcan kérték felvételüket az egyesület tagjai közé.

Az ünnepi taggyűlés végén ismét új védjegyeseket avattak, akikkel immár 102-re nőtt a védjegyesek száma. A Vidék Minősége – Éltető Balaton-felvidék védjegyet Tóth Béla, a Térségi Védjegy Tanács elnöke adta át. Védjegyes lett Capári Balázs és Kartaly Attila borász, a Nagyvázsonyi Gyümölcs Kertészet, a Sümegi Pálinkaház, ólommentes kristály kelyheivel a Hungarian Tabla Top Kft, biokozmetikumaival az Ana Naturfarm, valamint a Nagyi Kertje Teaház és Fogadót üzemeltető Bázsai Kft. Az ülésen beszámoltak az utóbbi időszakról, az idei munkáról, vázolták a terveket. Az ülést helyi termék kiállítása színesítette.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában