Veszélyes gyalogátkelők Veszprémben

2020.02.29. 15:00

Ki itt lelépsz, hagyj fel minden reménnyel?

Bár mostanában kevesebb a gyalogosgázolásról szóló hír, mint az előző években, olvasóink továbbra is úgy gondolják, hogy akadnak még baleset- és életveszélyes gyalogátkelők Veszprémben.

Sövényházi János

Fotó: Horváth László/veol

Erre enged következtetni a rengeteg válasz, amely a portálunkon feltett kérdésre (Önök szerint melyik Veszprém legveszélyesebb gyalogátkelőhelye?) érkezett.

Olvasóink több helyet is megneveztek, de a legveszélyesebbeknek a következőket tartják:

3. A megyei könyvtár előtt, a Komakút tér és a Megyeház tér találkozásánál lévő zebra. Mivel rögtön a kanyar után található, ezért ha valaki az Egyetem utca felől jön kocsival, meglepetésként fogja érni a jobbról elé lépő gyalogos, annál is inkább, mivel semmi nem jelzi az autósoknak, hogy a kanyar után zebra következik. Ugyanígy a gyalogos sem látja, hogy érkezik-e jármű a Komakút tér felől. (Nem véletlen, hogy egyik olvasónk elmondása szerint gyakran hallani fékcsikorgást azon a szakaszon.)

2. A buszpályaudvar és a Kopácsi utca között a Jutasi utat átszelő gyalogátkelőt szintén nagyon veszélyesnek gondolják olvasóink. Itt három sávon kell áthaladniuk a gyalogosoknak; a Jutasi útról balra, a Kopácsi utca felé kanyarodó sávban várakozó autók kitakarják a balról lelépő gyalogost, illetve csúcsforgalomban gyakran előfordul, hogy a járművek a zebrán állnak meg, vagy a Széchenyi és a Kopácsi utcából a Jutasi útra kikanyarodó autók egyszerűen eltorlaszolják a gyalogátkelőt.

1. Toplistánk első helyezettje, azaz az olvasóink által legveszélyesebbnek tartott gyalogátkelő a Budapest út és a Viola utca kereszteződésénél található. A probléma itt is hasonló, mint az előző esetben: egyrészt hosszú (három sávon halad át) a zebra, másrészt éppen a hosszúsága miatt a megvilágítása sem megfelelő, harmadrészt a buszok kitakarják a zebránál várakozó gyalogosokat, negyedrészt pedig, mivel egy hosszabb egyenes szakaszról van szó a Budapest úton, olvasóink szerint itt gyakran lépik túl az autósok a megengedett sebességet.

Sokan tartják még veszélyesnek a pláza előtti körforgalom Budapest úton átvezető zebráit, a Haszkovó utcán a Napfény presszó előtti gyalogátkelőt, a hotel előtti kettős körforgalom zebráit, a Mackó cukrászdánál lévőt (az Óvári Ferenc útról jobbra kanyarodó autósok és a gyalogosok egyszerre kapnak zöldet), illetve szintén az Óvári Ferenc úton a Színházkertből felvezető lépcső melletti gyalogátkelőt.

Így látja a szakértő

Tóth Zoltán, az egyik balatonfüredi autósiskola vezetője szerint a hármas lista helytálló, de ő mindenképpen kiegészítené a hotel előtti kettős körforgalom zebráival. Itt ugyanis csúcsforgalomban a Hangvilla felé tartó külső sáv beáll, a balra kanyarodó sáv viszont általában szabad: ilyenkor a gyalogosokra nagyon figyelni kell, mert sokszor a járművek takarásából lépnek az autók elé. A KRESZ szerint párhuzamos közlekedésre alkalmas úttesten a kijelölt gyalogátkelőhelyen és közvetlenül a kijelölt gyalogátkelőhely előtt megálló másik jármű mellett megállás nélkül elhaladni tilos, de ezt nem mindig tartják be a vezetők. Csak a véletlennek köszönhető, hogy nem történt még itt baleset.

Okoszebra a Jutasi úton Fotó: Balogh Ákos/Napló

A balesetveszély csökkentésére a szakértő jó megoldásnak tartja az okoszebrákat, ezek azonban nagyon sokba kerülnek, még úgy is, ha egy-egy biztosító kiegészíti az önkormányzat által erre fordított összeget. Olcsóbb megoldást jelentenek az úttestre festett, veszélyes hely előjelzésére szolgáló sárga vonalak, ezt például a megyei könyvtár előtti kanyarban is lehetne alkalmazni.

Sok múlik a sofőrök szabálykövető magatartásán is, hiszen a KRESZ előírja, hogy a jármű vezetőjének a kijelölt gyalogos-átkelőhelyet csak fokozott óvatossággal és olyan sebességgel szabad megközelítenie, hogy a járművel, amennyiben szükséges, a gyalogos-átkelőhely előtt meg is tudjon állni.

Tóth Zoltán szerint ugyanakkor a gyalogosok „felbátorodtak” a zebráknál, és bár igaz, hogy a kijelölt gyalogos-átkelőhelyen a járművekkel szemben elsőbbségük van, de a gyalogos az úttestre csak akkor léphet, ha meggyőződött annak veszélytelenségéről – sőt mi több, az úttestre váratlanul nem is léphet le.

Videókon a rossz példák

A gyalogosok felelősségét Ferenczi Ákos is hangsúlyozza, akinek közlekedési videóiból korábban már bemutattunk egy összeállítást. Szerinte még mindig gyakori probléma, hogy a gyalogosok szabálytalanul, akár a zebrától 10-15 méterre, keresztben vágnak át az úttesten, és akkor még nem beszéltünk a telefonjukba merülő, sőt fülhallgatóval minden külső zajt kizáró fiatalokról, akiket meglepetésként ér, hogy az úttestet bizony autók is használják.

Utóbbira Ákos mutat is egy példát a Móricz Zsigmond és a Wartha Vince utca találkozásánál:

Persze ahhoz sem kell messze mennünk, hogy ész nélkül közlekedő sofőrt találjunk, elég megnézni ezt a nemrégiben Csopakon készült videót:

Nem túl bonyolult: vigyázzunk magunkra és egymásra!

Anélkül hogy eget rengető tanulságokat próbálnánk megfogalmazni, megállapíthatjuk, hogy egy gyalogátkelő veszélyessége vagy biztonsága több tényezőn múlik – az viszont biztos, ha mindenki betartja a szabályokat és megpróbálunk vigyázni egymásra és magunkra, sokkal kevésbé fogjuk veszélyesnek érezni a veszprémi „zebrákat”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában