Az elmaradó református fesztivál költségeiből az egyházközségeket támogatják

Elmaradnak a júniusi Református Egyházi Napok Dunántúl (REND) programjai, a kétévente megrendezett fesztivált 2022-re halasztották.

Laskovics Márió

A találkozó költségvetéséből válságalapot hoznak létre a koronavírus következményei miatt nehéz helyzetbe került egyházközségek támogatására.

Idén nyáron Pápa adott volna otthont a Dunántúli Református Egyházkerület fesztiváljának, a REND-nek. A háromnapos találkozót kétévente tartják meg más-más dunántúli egyházmegyében. A szervezők azonban, tekintettel a koronavírus-járvány miatt kihirdetett korlátozásokra, a találkozó elhalasztását javasolták, amit az egyházkerület vezetése el is fogadott az április 16. és 20. között megtartott online tanácsülésén, közölték a református egyház hivatalos honlapján.

A dunántúli esperesek és egyházmegyei gondnokok egyetértettek abban, hogy a jelenlegi helyzetben nem lehetséges megtartani a fesztivált, de szerintük még egy esetleges őszi egynapos találkozó meghirdetése is disszonáns lenne, figyelembe véve az ország gazdasági helyzetét és lelkiállapotát. Azt javasolták, hogy a legközelebbi REND-et 2022-ben tartsák meg, mivel a dunántúli találkozóhoz a páratlan években több más országos egyházi rendezvény is igazodik. Figyelembe kellett vennünk továbbá azt is, hogy 2020 őszén egyházi tisztségviselői választások lesznek, 2021 első felében az új testületeknek meg kell alakulniuk, és ezen feladatok mellett nem lehet a fesztivált is megszervezni, olvasható állásfoglalásukban.

Az egyházkerületi tanács egyhangúlag úgy döntött, hogy a kilencedik REND-et 2022. július 1-3. között, az idénre tervezett helyszínen és programmal szervezze meg a Pápai Református Egyházmegye. A REND-re szánt összeget egy válságalapba különíti el az egyházkerület, amely a koronavírus következményei miatt nehéz helyzetbe került egyházközségek támogatására szolgál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában