Kemence is épült

2020.09.27. 11:00

Szüreti felvonulást tartottak Szápáron a hagyományok jegyében

A szápári szlovák kisebbségi önkormányzat nyert félmillió forintot közösségi kemence építésére. Augusztusban kezdődött a kivitelezése, szombaton a szüreti felvonulás előtt fel is avatták.

Rimányi Zita

20200926 Szápár, szabadidőpark, Falukemence átadása, Ovádi Péter országgyűlési képviselővel. Fotó: Balogh Ákos BA Veszprém Megyei NAPLÓ

Fotó: Balogh Ákos/Napló

- Jó látni, hogy a kistelepüléseken, Szápáron is igazi közösségként élnek a helybeliek, tudják, hogy nem csak egyénekből áll a község, felelősséggel viseltetnek egymás iránt. Az eddigi közösségépítési gyakorlatukat érdemes folytatniuk. Erre ad alkalmat a közösségi kemence is – hangsúlyozta Ovádi Péter országgyűlési képviselő.

Trojákné Szita Katalin polgármester elmondta, hogy a helyi szlovák kisebbségi önkormányzat nyert rá félmillió forintot központi költségvetési forrásból, és akár baráti társaságok is használhatják, családi ünnepségeken is süthetnek benne finomságokat, számos összejövetelt tarthatnak itt. Még tél előtt tetőt is kialakítanak a szabadidőparkban található kemence fölé, az aljzatot térkővel burkolják.

Szápáron is igazi közösségként élnek a helybeliek Fotó: Balogh Ákos/Napló

Beszédet mondott az ünnepségen Szabó Zoltán, az Országos Szlovák Önkormányzat vezetője is, aki a helyieket bátorította a pályázati támogatás igénylésére, és örömét fejezte ki amiatt, hogy el is nyerték azt a szápáriak. Szerinte ez is segít a kulturális sokszínűség továbbéltetésében. A szüreti felvonulás előtt gyülekezők is a hagyományőrzésről beszéltek. Rehus Tiborné szerint jó feleleveníteni a régi idők szokásait, emlékeit. Szereti a szőlőt, de csak a fehéret. Ő és a többi falubeli, vendégeik is megkóstolhatták az idei mustot Hegedüs Ferencnek köszönhetően, aki hobbiból termel többek közt hárslevelűt, zalagyöngyét.

- Szívesen részt veszünk a szüreti felvonulásokon, ezúttal a kislányom fel is lép a műsorban, táncolni fognak. Arra is jók ezek az alkalmak, közösségi események, hogy beszélgethessek azokkal a barátaimmal, ismerőseimmel, akikkel régebben találkoztam. Együtt szórakozhatunk – sorolta Varga Lajos, aki gyerekeivel érkezett a szápári szüreti ünnepségre. A felvonuláson lovakkal, fogatokkal résztvevőket másokhoz hasonlóan szívesen megcsodálták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában