Megújul a város szíve

2020.11.07. 11:30

Fórum a pápai Belső-Várkert és az Erzsébet liget rehabilitációjáról

Lakossági fórumot tartottak a Történelmi angolpark funkcióbővítő megújítása az Esterházy-kastély környezetében című – közismert nevén Zöld város I. – TOP-os projektről a Várkertben.

Polgár Bettina

Kovács Zoltán (középen) úgy fogalmazott, a pápai Belső-Várkert rehabilitációjának egyik fő célja, hogy az eredetihez hasonló parkot hozzanak létre

Fotó: Polgár Bettina/Napló

A Belső-Várkert és az Erzsébet liget megújításáról Kovács Zoltán országgyűlési képviselő, Rádi Róbert, a Pápai Városfejlesztő Társaság Kft. ügyvezetője, valamint Áldozó Tamás polgármester tájékoztatta a megjelenteket.

Kovács Zoltán a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program kapcsán kiemelte, a pályázati lehetőségek hangsúlyos elemét alkotják az úgynevezett Zöld város projektek, melyen Pápa egymilliárd forintos támogatást nyert a Belső-Várkert és az Erzsébet liget megújítására. Mint mondta, a város szíve, a Belső-Várkert mindannyiunk számára egy nagyon kedves terület, melyért köszönettel tartozunk elődeinknek, az Esterházyaknak, akik egy kastélyparkot építettek. – A rehabilitáció egyik fő célja, hogy az eredetihez hasonló parkot hozzunk létre. Ennek első üteme, a várdomb rekonstrukciója már megvalósult – mutatott rá.

A beruházás kapcsán az országgyűlési képviselő elmondta, a várdomb rekonstrukciója 112 millió forintot tett ki, emellett 120 millió forintból létesítenek kávézót, rendezik a csapadékvíz-elvezetést, kerékpárutat, új lépcsőt és rámpát építenek, 200 kerti bútort, 20 kerékpártárolót, továbbá 119 padot helyeznek el. A füvesítést 30 ezer négyzetméteren végzik el, 150 fát ültetnek, illetve 35 ezer cserjét és félcserjét.

Rádi Róbert elmondta, a várdomb elkészültével 25 százalékos készültségen áll a projekt. Hangsúlyozta, a Belső-Várkert a legnagyobb beavatkozási terület, ahol csatorna- és közműépítést, valamint a régi burkolatok megújítását végzik el, utóbbi eredményeként zúzalékos, tömött felületeket nyernek, illetve mulcsos futókör is készül. Emellett aszfaltos kerékpárutat építenek és nagymértékű növénytelepítést hajtanak végre. Megjegyezte, a növényzet megújítása az egyik legfontosabb projekt- elem, melynek első ütemét már elvégezték, amikor a beteg és tájidegen növényeket eltávolították.

Kovács Zoltán (középen) úgy fogalmazott, a pápai Belső-Várkert rehabilitációjának egyik fő célja, hogy az eredetihez hasonló parkot hozzanak létre
Fotó: Polgár Bettina/Napló

A Pápai Városfejlesztő Társaság Kft. ügyvezetője szólt a tervezett kávézó megépítéséről és ismertette: a gyermekek számára játszótér, a felnőtteknek pedig sportpark épül a területen. Hozzátette, az Erzsébet ligetben méretében és arányában kisebb beavatkozás történik, de ott is hasonló módon végzik az előkészítést és kivitelezést, azaz megújítják a növényzetet és a burkolatokat.

Áldozó Tamás úgy fogalmazott, közmegegyezés van abban, hogy olyan környezetben jó élni és gyermeket nevelni, ahol sok a zöld. Mint mondta, a város ebből a szempontból kivételes helyzetben van, hiszen ma Pápán 54 hektár zöldterület található.

– A célunk, hogy a meglévő zöldterületeket megújítsuk, illetve növeljük is újabbak kialakításával. Mindkettő esetében jó úton haladunk – tette hozzá a polgármester. Megjegyezte, a Belső-Várkert alapfunkcióit adja a pihenés, a játék, a sport és a közlekedés. Ezeket a beruházás által megerősítik, illetve újabb funkciókkal egészítik ki.

Áldozó Tamás rámutatott, a játszóteret is beleértve 1,3 milliárd forintot fordítanak a Belső-Várkert és az Erzsébet-liget megújítására, az elkészülő fejlesztések védelme érdekében pedig korszerű világítási és kamerarendszert is kiépítenek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában