A tervek szerint a beteg dönthet, hogy melyik oltóanyagot választja

2020.12.28. 11:30

Az oltással gátat lehet szabni a járványnak – Hubert János főorvossal beszélgettünk

Huberth János háziorvos szerint jó esély van rá, hogy a jövő évi húsvétot már korlátok nélkül, beoltva ünnepelhetjük. A főorvossal az oltásokról, a tesztekről beszélgettünk. Leszögezte, hogy a tévhittel szemben az influenza elleni oltás egyáltalán nem véd meg senkit a Covid-19 vírustól.

Tóth B. Zsuzsa

Forrás: archív

– Meglepő, hogy idén jóval többen kérték az oltást, mint a korábbi években. Ez nagyon jó, hiszen ha a két betegség jelentkezik egyszerre – ami nem kizárt -, annak nagy valószínűséggel fatális következményei lehetnek a betegre nézve. Itt jegyzem meg, hogy a társbetegségek közül az egyébként megkapható tüdőgyulladás ellen is van oltóanyag, érdemes áldozni rá. Nagy valószínűséggel a járvány láncát valóban nem lehet mással megfékezni, mint oltásokkal. Az oltóanyagok biztonságosságát már vizsgálják, hatásosságát az élet fogja bebizonyítani. Egy oltóanyag a hatása során kivált szervezeti önvédekezést, amivel immunisak leszünk a fertőzésre. Az immunválasz nagysága határozza meg a hatékonyságot. Biztos, hogy lesznek olyan oltóanyagok, amelyek az idősekre nem lesznek olyan effektívek, mint mások, mert az ő immunválaszuk gyengébb. Elképzelhető, hogy a korosztályukat olyan oltóanyaggal kell oltani, amelyet kétszer kell beadni, a másodikkal magasabb szintre emelve a védekezést. De abban az esetben nem szabad elmulasztani a második oltást – tanácsolja a háziorvos.

Hubert János megjegyezte, a kívánt hatás érdekében az oltást biztosan be kell majd adatnunk legalább évente Fotó: archív

– Az első oltásokat már be is adták a Dél-pesti Centrumkórházban. Az első körben tízezer egészségügyi dolgozó kaphatja meg az oltást, a második körben várhatóan december 31-én érkezik az oltóanyag, amely már 35 ezer ember oltására lesz elég, az Operatív Törzs által meghatározott ütemben. Jelenleg még csak az amerikai, és a német gyártmányú (a Pfizer és a BioNTech által gyártott) oltóanyaggal oltanak, de várhatóan több oltóanyagból lehet majd választani, hiszen többet vizsgálnak egyszerre. Angol, orosz, kínai, izraeli oltásokra számíthatunk, jelenlegi információim szerint a beteg eldöntheti, hogy melyiket választja.

Meggyőződésem azonban, hogy nem lesz olyan információk birtokában a lakosság, hogy a döntése megalapozott legyen. Kérdés, hogy az egészségügyi szolgálatok, háziorvosok kapnak-e kellő időben megfelelő információt arra vonatkozóan, hogy melyik oltás mit tud.

Egy védőoltásnak az első és legfontosabb szempontja a biztonságosság, a második a hatásosság. A kettő vizsgálata gyorstesztekkel és után-vizsgálatokkal nagy valószínűséggel kontrollálható. Az oltóanyaggal kapcsolatban persze felmerülnek kérdések, a gyors előállítás sokakat elgondolkodtat, hiszen egy új gyógyszer, új oltóanyag bevezetése normális körülmények között hosszú időt vesz igénybe, miközben most nem beszélhetünk normális körülményekről. Bízom benne, hogy mi, háziorvosok, és a gyerekorvosok is felkészültek leszünk, lesz módunk megismerni az oltóanyagokat és tudunk tanácsot adni a választáshoz a betegeknek – mondta a főorvos. Hozzátette, hogy nem szabad elvetni egyetlen oltóanyagot sem.

– Akár a kínait sem, hiszen láthatjuk, hogy a második hullámban nincs magas betegszám náluk. Volt idejük felkészülni és jó oltó anyaguk van.

A magyar oltóanyag gyártása is folyamatban van. Elsőként a betegségtől jobban veszélyeztetettek kell, hogy megkapják az oltást. Az idősek, krónikus betegek, oktatásban résztvevők, kereskedelemben, egészségügyben dolgozók, mentősök. Remélem, hogy ők januárban megkaphatják, úgy, hogy azt addigra a magyar orvosok is bevizsgálják és rábólintanak. Tavasszal, március körül pedig mindenki más is megkaphatja. Amennyiben a rövid távú mellékhatás vizsgálatok jó eredményt mutatnak, a húsvétnak már nyugodt körülmények között futhatunk neki. Az oltást persze el lehet utasítani. Azonban elképzelhetőnek tartom, hogy egyes munkáltatók, vagy azok felettesei kiköthetik, hogy csak akkor alkalmazzák a dolgozót, ha az beoltatja magát.

Amennyiben sokan nem kérik majd a vakcinát, abban az esetben sem történik más, mint a nagy influenzajárvány idején. Akkor a H1N1 ellen nagyon sokan beoltatták magukat, aztán egyre kevesebben kérték az oltást. Ez lesz a coviddal is, és lassan átfertőződik az egész ország.

Hogy milyen csúcsokat ér el a következő időkben, azt nem lehet tudni. De ha az oltások következtében csitul a járvány és az oltottak eredményességről és mellékhatás mentességről nyilatkoznak, az ellenállók is beoltatják magukat – mondta a főorvos.

Várnai Zsuzsanna főorvos megkapja a Pfizer és a BioNTech által kifejlesztett, koronavírus elleni oltóanyagot a Dél-pesti Centrumkórházban december 26-án Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Hozzátette, hogy számítani kell a vírus mutálódására, hiszen minden vírus képes a mutációra. Az influenza ellen is minden évben más oltóanyag kell. Mindig a betegség azon csoportjához gyártják az oltó anyagot, amely várhatóan a legtöbb embert fertőzi majd meg. Nagy valószínűséggel a coviddal is így lesz. Azonban amint elkészül az oltóanyag technikája, a mutáció vizsgálatot viszonylag gyorsan el lehet majd végezni. – Az oltást biztosan be kell majd adatnunk évente, sőt, elképzelhető, hogy félévente. Idő hiányában nem tudjuk még, hogy az oltóanyag meddig biztosítja az alanyban azt a szintet, amely megvédi a vírussal szemben – nyilatkozta Huberth János.

Megtudtuk továbbá, hogy véleménye szerint nincs értelme annak, hogy valaki a patikában vásároljon gyorstesztet.

– Az egészségügyi vizsgálat során készített gyorstesztek között is sok az „álnegatív”, ezért is helyes, hogy arra nem hagyatkozunk és készül még egy teszt. Nem célszerű otthon, laikus módon tesztelni, aztán az „álnegatív” eredmény után meglátogatni a kisunokát, vagy nagymamát, majd megbetegíteni mindenkit. Sok fajta tesztet lehet már kapni, úgy gondolom, az egészségügyi szolgálat úgyis elvégzi azokat a teszteket, amelyek szükségesek – szögezte le a főorvos, aki optimista. Azt mondja, praxisának betegei közül már többen is felgyógyultak tértek haza a kórházból olyanok, akik esetében attól tartott, hogy januárban már nem látják viszont egymást.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában