az állam állja a költségeket

2021.01.23. 07:00

Lámpa segíti majd a közlekedőket a bakonygyepesi kereszteződésben

Még idén lámpás csomópontot építenek ki a 8-as számú főúton, Ajka-Bakonygyepesnél a kereszteződésben – tudtuk meg az illetékesektől.

Kovács Erika, Tóth B. Zsuzsa

Nyárra elkészülhet a kereszteződés okoslámpás fejlesztése

Fotó: Pesthy Márton/Napló

A csomópontban már több közlekedési baleset történt, legutóbb január 16-án, amikor a helyszínen meghalt egy hétéves kisfiú. A civilek a biztonság érdekében aláírásgyűjtést kezdtek. Tájékozódtunk az előzményekről, a fejlesztés részleteiről.

Civilek aláírásgyűjtést kezdtek a bakonygyepesi csomópont biztonságosabbá tételéért Fotó: Pesthy Márton/Napló

- Osztozunk a január 16-án történt tragikus közúti baleset áldozata miatt a család gyászában. Eddig is tudtuk, hogy a 8-as számú főút bakonygyepesi kereszteződése balesetveszélyes, a legtöbb ajkai lakos is ezen a véleményen van. Sajnos a szóban forgó kereszteződés egyik útjának módosítására sincs hatásköre az ajkai önkormányzatnak – fogalmazott Schwartz Béla, Ajka polgármestere közvetlenül az előző szombaton történt halálos baleset után.

Schwartz Béla utalt rá, már többször kezdeményezték az illetékeseknél, hogy a kérdéses útkereszteződést tegyék biztonságosabbá, de csak hitegették őket a kétszer két sávos elkerülő megépítésével. Szerinte a biztonság érdekében körforgalomra vagy lámpás kereszteződésre lenne szükség, és a probléma megoldásához számít a térség országgyűlési képviselőjének segítségére. A polgármester felidézte: a rendszerváltás után megalakult a 8-as főút fejlesztéséért dolgozó bizottság, hogy a biztonság érdekében átépítsék a főutat, a kereszteződést. Országgyűlési képviselőként is részt vett a munkában, hogy a főút Herendtől Devecserig kétszer két sávos legyen. A kiviteli tervek elkészültek, megkezdődtek a kisajátítások, a tárgyalások, de mindezt leállították 2010-ben. A tervnek része volt, hogy a 8-as főút Ajkarendektől Magyarpolány felé félkörívben megkerüli Bakonygyepest, így elkerülte volna a kereszteződést.

Schwartz Béla polgármester

- A 8-as számú főút és a kereszteződés forgalma kétszerese a Pápa-Győr kétszer két sávos úténak, melynek építése tavaly kezdődött – jegyezte meg Schwartz Béla.

Fenyvesi Zoltán országgyűlési képviselő részvétét fejezte ki a tragédia kapcsán a család felé. – Annak érdekében, hogy ilyen sajnálatos eset ne fordulhasson elő többé, összefogtak, és megkerestek ajkai civilek, akiknek vezetőivel, Németh Károllyal és Németh Zoltánnal együtt tárgyaltam a közútkezelő illetékesével. Fekete Jánossal, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Veszprém megyei igazgatójával megállapodtunk abban, hogy még idén létesül közlekedési lámpa a csomópontban. Erről már korábban is készültek tanulmányok, de a döntés csak most, a megkeresésem eredményeképpen született meg. Körforgalom létesítésének lehetősége ugyancsak felmerült, az azonban csak két év alatt készülhetne el, és több száz millió forintos költséggel járna. A lámpás megoldás megvalósítható idén nyárra, mivel korábban már készültek erre tervek. A bekerülési költsége több tízmillió forint lehet, amelyet az állam vállal, míg a lebonyolító a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. lesz – tájékoztatott Fenyvesi Zoltán.

Fenyvesi Zoltán országgyűlési képviselő

Mint mondta, az okoslámpás kereszteződésben a lámpák a forgalomnak megfelelően működnek majd, és aszfaltba építendő érzékelők is segítik a közlekedést. A parlamenti képviselő örömét fejezte ki, hogy ajkai civilek is az ügy mellé álltak. Hozzátette: sajnálatos, hogy tragikus balesetnek kellett történnie ahhoz, hogy felgyorsuljon a folyamat, de reméli, hogy ezután nem kell több mécsest gyújtani a közlekedési csomópontban. Ugyanakkor leszögezte, a lámpa nem mentesíti a gépkocsivezetőket a figyelem alól.

- Korábban is történtek balesetek ebben a kereszteződésben. Megjegyzem, 2010-ben nem állították le a 8-as számú főút fejlesztését, amely ennek a csomópontnak a biztonságosabbá tételét is magában foglalta – mondta Fenyvesi Zoltán, és köszönetét fejezte ki annak az 5600 embernek, aki a civil kezdeményezésre aláírásával az ügy mellé állt.

Nyárra elkészülhet a kereszteződés okoslámpás fejlesztése Fotó: Pesthy Márton/Napló

Pécsi Norbert, a Magyar Közút Zrt. kommunikációs vezetője a társaság álláspontját közleményben közölte: „Társaságunk 2020-ban indította el közlekedésbiztonsági programját, az elvégzett beavatkozások eddig is számos csomópont és útvonal forgalombiztonságát növelték. A 8-as főút kérdéses helyszíne a program 2021-es projektjei között szerepel. A kereszteződésben jelzőlámpás csomópont kialakítását tervezzük, a várhatóan idei megvalósítás előkészítő egyeztetései már zajlanak. Kedden pedig döntés született arról, hogy ez a beruházás véglegesen is szerepel az idei munkák között, és a prioritási listán is előrébb kerül, hogy a fejlesztés mielőbb megvalósulhasson. A munkák ütemezéséről később részletesen is tájékoztatjuk a közlekedőket.”

Kapcsolódó írásunk:

https://www.veol.hu/kek-hirek/helyi-kek-hirek/meghalt-egy-gyermek-balesetben-ajka-bakonygyepesnel-4330717/

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában