képzőközpontok két helyszínen

2021.01.19. 17:30

Országosan is egyedülálló Iparos Park épül Veszprémben

A következő hónapokban olyan mértékű és volumenű szakképzési fejlesztés valósul meg a városban, ami nemcsak a megyében, hanem országosan is egyedülálló. Ez nem más, mint a Modern városok program keretében épülő, Iparos Park elnevezésű beruházás, erről is beszélt kedden Pap Máté, a Veszprémi Szakképzési Centrum kancellárja a VSZC Jendrassik-Venesz Technikumban, ahol a hét első napján el is kezdődtek a munkálatok.

Juhász-Léhi István

20210119 Veszprém, VSZC Jendrassik-Venesz Technikum, 8200 Veszprém, Március 15. u. 5.MODERN VÁROSOK PROGRAM – JENDRASSIK-VENESZ TECHNIKUM FEJLESZTÉSI MUNKÁLATAINAK MEGKEZDÉSE. Hegedűs Barbara alpolgármester, Pap Máté, a Veszprémi Szakképzési Centrum kancellárja. Fotó: Balogh Ákos BA Veszprém Megyei NAPLÓ

Fotó: Balogh Ákos/Napló

Elhangzott: a középiskola közel 2,4 milliárd forintos fejlesztése is része annak az összesen 9 milliárd forintos projektnek, melyben két helyszínen, Iparos Park néven hoznak létre képzőközpontokat Veszprémben.

A beruházásnak két eleme van: az egyik a Házgyári úton valósul meg, ahol a Modern városok program keretében Szakipari Ágazati Képzőközpontot hoznak létre, és ezzel a CNC-forgácsoló, a CNC-gépkezelő, a CNC-programozó, a műszerész és szerszámkészítő szakmákat kívánják megtartani, erősíteni. A másik a Jendrassik-Venesz Technikum projektje.

- A cél az, hogy a szakképzésben tanulók olyan infrastrukturális környezetben tudjanak tanulni, amely alkalmazkodik a 21. századi gazdasági kihívásokhoz – mondta Pap Máté. – Olyan oktatási környezet a célunk, amely alkalmassá teszi a diákjainkat arra, hogy a legmagasabb szinten sajátítsák el a szakmájukat, és a legkorszerűbb technológiákon tegyék mindezt.

Kiderült: az Iparos Park beruházás elsősorban a gépész ágazatban megvalósuló fejlesztés. A kancellár részletesen beszélt arról is, hogy a Jendrassik-Venesz Technikum projektjében a meglévő 1200 négyzetméteres tanműhely teljes körű energetikai korszerűsítésen esik át, így magában foglalja a tetőszigetelést, a nyílászárók cseréjét, a homlokzatszigetelést, a belső burkolatcserét, az elektromos hálózat cseréjét és a vizesblokkok felújítását. Ugyanakkor vadonatúj, 900 négyzetméteres iskolaszárnyat is építenek: 10 új tanterem vizesblokkokkal, két szinten tanári szobákkal.

Pap Máté vázolta az új CNC-tanműhely és raktárhelyiség részleteit is, mely kapcsán közel 300 négyzetméteren jönnek létre új terek az iskolában. A fejlesztés közel 2,4 milliárd forintba kerül, az eszközbeszerzés 260 millió forint lesz, míg a beruházást a tervek szerint jövő márciusban avatják.

- Ez a fejlesztés országosan is egyedülálló lesz – jelentette ki a kancellár.

Hegedűs Barbara alpolgármester a tájékoztatón azt emelte ki, hogy a Modern városok program a megyeszékhelyen összesen 13 projektet finanszíroz, ami több mint 130 milliárd forint. Ennek leglátványosabb elemei közül több is épül. Kiemelte az új uszodát, az új tornászgyakorlót és a Csermák Antal Zeneiskola felújítását. A középiskolai beruházás kapcsán úgy vélte, mindez azért is fontos, mert a cégek számára fontos az, hogy a tanulók komoly gyakorlati tudásra tegyenek szert a munkába lépés előtt.

Borítóképünkön Hegedűs Barbara alpolgármester és Pap Máté kancellár a Jendrassik-Venesz iskolában

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában