Megmutatkozott az összetartozás ereje

2021.02.04. 07:00

A járványhelyzet és a szűkös lehetőségek ellenére is fejlődött Nóráp

Több kisebb közösségi programot valósítottak meg az előírásoknak megfelelően az elmúlt évben a nagy rendezvények mellett, lakossági összefogásnak, felajánlásoknak köszönhetően szépítették a települést.

Laskovics Márió

A pályázaton nyert traktor új utánfutójával a készülőben lévő garázsban

Fotó: Laskovics Márió/Napló

Nóráp község életében is a 2020-as év a járványügyi helyzet miatt meghatározó volt, sok áttervezést igénylő, megoldandó feladatokkal. Nehéz, de eredményes évet zártak, megküzdve a kihívásokkal, a fejlődés útjára léptek, értékelte a tavalyi esztendőt Antalné Ihász Mária polgármester.

Lakossági kezdeményezésre, felajánlásokból szépültek meg a falubeli kőkeresztek

– Meggyőződésem, hogy csak összefogással és valódi tenni akarással tudunk előbbre jutni. A tavaszi krízishelyzetben megmutatkozott az összetartozás ereje: védőmaszkot, gumikesztyűt juttattunk el a lakosságnak. Az orvosi rendelőben, váróban a levegő tisztítására és fertőtlenítésére germicid lámpát szereltünk fel. Segítettük az orvosi védőháló működését gyógyszerek kihordásával, papírok rendezésével, ügyek intézésével. Folyamatosan fertőtlenítettük a közösségi épületeinket, a tereinken elhelyezett eszközöket – emelte ki a faluvezető.

A kulturális programok nagy része – a gyereknap és a falunap kivételével, inkább több kisebb rendezvény – a vírushelyzet ellenére is megvalósult. Volt például virágkötészeti foglalkozás, gyógynövényes előadás, tökfaragás, közös anyák napi képeslap-, valamint kültéri dekoráció-készítés, sőt, első alkalommal tartottak nyári gyermektábort a községben. Novemberben az önkormányzat dolgozói meleg étellel és süteménnyel kedveskedtek a nyugdíjas lakosoknak. Állítottak betlehemet és elkészítették a falu adventi koszorúját is, amelyen a polgármester a képviselő-testületi tagokkal gyújtotta meg a gyertyákat. Emellett volt beiskolázási támogatás a fiataloknak és tűzifaosztás a rászorulóknak.

A pályázaton nyert traktor új utánfutójával a készülőben lévő garázsban
Fotó: Laskovics Márió/Napló

– Tudatos településfejlesztés mentén elkezdtük a széngödör újjáalakítását, az illegális szemétlerakóhely felszámolását. Az Erdőfelügyelőséggel egyeztetve kezdetét vette a bozótirtás, tereprendezés, majd faültetés örökbefogadással, és a Kupra átvezető mezőgazdasági út szélesítése, rendezése. Tavasszal munkába állhatott a pályázaton nyert traktorunk. Tervszerűen kitartó munka eredményeként kiváló minősítést kaptunk A tiszta és virágos Veszprém megyéért közterület-szépítési versenyen. Civil kezdeményezésből megszépültek a falubeli kőkeresztek. A Somló-Marcal-Bakonyalja Leader Akciócsoport projektjében biciklis pihenőhelyet telepítettek. A Magyar Falu Programban megkezdődött a temető talaj- és tereprendezése, térkövezése. Köszönjük Kovács Zoltán országgyűlési képviselő támogató közbenjárását a pályázatok terén! Több felajánlást kapott az önkormányzat egész évben – sorolta a 2020-as örömöket Antalné Ihász Mária polgármester.

A temető térköves járdát kapott tavaly, idén pedig a ravatalozó is megújulhat
Fotó: Laskovics Márió/Napló

Idén a dinamikus fejlődés továbbvitele a cél. Folytatják a temető infrastrukturális fejlesztését urnafal és napelemes lámpák létesítésével, a ravatalozó felújításával.

– A településen térfigyelő kamerarendszert alakítunk ki. Rendbe tesszük a kultúrotthon környezetét. Továbbra is élünk a pályázati lehetőségekkel a fejlesztések megvalósításához. Szeretnénk a kulturális eseményeket felszabadultan megtartani. Nórápra is igényelhető a falusi csok, szeretettel várjuk a letelepedni vágyókat – zárta gondolatait a polgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában