A térség gazdálkodóit segítő fejlesztés

2021.02.09. 17:30

Agrárlogisztikai centrumot létesítenek Nemesgörzsönyben

Nemcsak a helyi, de a térség más településeinek növénytermesztő gazdáinak terményértékesítési lehetőségei is javulnak az idén megépülő agrárlogisztikai centrummal.

Laskovics Márió

Tatai László polgármester a területen, ahol az agrárlogisztikai centrum felépül

Fotó: Laskovics Márió/Napló

Összességében 3000 tonna termény tárolására alkalmas két síktárolóból, 60 tonnás digitális hídmérlegből és szociális, kiszolgáló épületekből álló, közel 316 millió forint értékű agrárlogisztikai centrumot létesítenek a községben, tudtuk meg Tatai László polgármestertől, aki a létesítmény alapkövét Kovács Zoltán és Győrffy Balázs országgyűlési képviselőkkel, valamint Polgárdy Imrével, a Veszprém Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnökével együtt rakta le január végén. Az időkapszulába tervrajzokat és leírást helyeztek el.

Tatai László polgármester (a háttérben) Kovács Zoltán és Győrffy Balázs országgyűlési képviselőkkel, valamint Polgárdy Imrével, a Veszprém Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnökével együtt rakta le az agrárlogisztikai centrum alapkövét Fotó: NAK

2017 tavaszán a helyi és környékbeli gazdák tárolókapacitás-hiányosságai miatt merült fel a pályázati lehetőség keresése, amit ősszel be is nyújtottak a Területi és Településfejlesztési Operatív Programban. 2018-ban pozitív elbírálást kapott a projekt, s az önkormányzat közel 230 millió forintot nyert el a fejlesztésre. – Habár 2019-ben sikeresen lezajlott a közbeszerzési eljárás, közben kiderült, hogy a megemelkedett építőipari árak miatt ráemelési kérelmet voltunk kénytelenek benyújtani. 2020 decemberében aktualizálódott a kérelem, ami plusz forrást, 86 millió forintot jelentett, idézte fel az előzményeket a faluvezető. A kivitelezés elvégzése előreláthatólag csúszik a téli időjárás, illetve az előre nem látható, lehetséges koronavírusos megbetegedések miatt. Az átadás határidejét szeretnék augusztusról október végéig kitolni, magyarázta Tatai László.

– A településen és a szomszédos településeken élők jelentős hányada valamilyen formában a mezőgazdasághoz kapcsolódó ágazatban tevékenykedik. A szoros együttműködés az önkormányzat és a gazdatársadalom között hívta életre ezt a fejlesztést is. Ezáltal a gazdák nem a földjükről kényszerülnek eladni, árulni a portékájukat, a raktározás megnöveli az eltarthatóság idejét, kitolható lesz az az időszak, amely lehetővé teszi az áruk és termények jobb eladását – jegyezte meg a polgármester, hozzátéve, a 2,2 hektáros területet további tárolókkal, szárító-tisztító komplexummal szeretnék bővíteni a későbbiekben. Valószínűleg pályáztatás után bérbe fogjuk adni egy jelenleg nem ismert üzemeltető cégnek, de néhány munkahelyet biztosan teremt a létesítmény. Ezúton is szeretném megköszönni Magyarország kormányának, a megyei közgyűlésnek és minden résztvevő segítségét, áldozatos munkáját, hogy egy közös álom megvalósulhat – mondta el Tatai László polgármester.

Tatai László polgármester a területen, ahol az agrárlogisztikai centrum felépül Fotó: Laskovics Márió/Napló

Az idei tervek kapcsán megosztotta, az 1,2 kilométer hosszú Rózsa Ferenc utca közútját, amely nagyon rossz állapotban van, átvenné az önkormányzat a Magyar Közút Zrt.-től és sikeres pályázat esetén a jelenlegi 2,5 méterről 4 méterre szélesítenék, felújítanák a megnövekvő mezőgazdasági és egyéb gépjárműforgalom miatt. A Magyar falu programban pályáznának a Gárdonyi utca útfelújítására, valamint mezőgazdasági vontatót szereznének be pótkocsival, egyéb kiegészítőkkel. Az önkormányzati hivatal fűtésének korszerűsítésére szintén pályáznak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában