Mai ötletek a holnapért

2021.02.27. 07:00

Menedzserszemlélet segíti a hazai innováció hasznosulását

A kutatási és innovációs menedzser/szakközgazdász szakirányú továbbképzést elsőként 18 hallgató fejezte be a Pannon Egyetemen.

Horváth Virág

20210226 Veszprém Pannon Egyetem fókusz labor. az országban elsőként végző kutatási és innovációs szakirányú továbbképzéses hallgatók számára rendezett Oklevélátadó. Pesthy Márton fotó Veszprém Megyei Napló

Fotó: Pesthy Márton

A diplomaátadó ünnepségen pénteken Fehérvölgyi Beáta, a Pannon Egyetem Gazdaságtudományi Karának dékánja, Birkner Zoltán, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke, valamint Ködmön István, a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. termelési igazgatója köszöntötte a végzős hallgatókat.

A hazai innovációs ökoszisztéma megújításának egyik legfontosabb célkitűzése, hogy az egyetemi tudásközpontok és a vállalati szféra szoros együttműködése elősegítse a kutatás-fejlesztési tevékenységek gyakorlati hasznosulását. Az elindult folyamatok hatására nő az igény az olyan menedzserszemléletű szakemberek iránt, akik alkalmasak a kutatás-fejlesztési és innovációs projektek tervezésére, előkészítésére, megvalósítására és a stratégiai döntések előkészítésére. A 2020-ban első alkalommal indult kutatási és innovációs menedzser/szakközgazdász szakirányú továbbképzés erre a munkaerőpiaci igényre válaszol.

Ködmön István köszöntőjében elmondta, a képzés során teljesített kurzusok alkalmával a fókuszt minden esetben a jövőre helyezték, vagyis a jelen cselekedeteinek a következményeire. – Egy innovációs szakember számára a legfontosabb az, hogy ne holnap, hanem mindig ma tegye meg azt, amit meg kell tennie. Mindazok az ötletek, amelyek a múltból fakadnak és a jövőbe orientálnak bennünket, lehetőség nélkül mit sem érnek – tette hozzá Ködmön István.

Birkner Zoltán kiemelte, az ötlettől számítva csupán öt hónap elteltével a Pannon Egyetem közreműködésével a képzés el is indult.

– Jobb lett volna, ha ez az ötlet egy évvel ezelőtt születik meg, hiszen a feladat már a küszöbön áll. 2021-ben az államtól soha nem látott mértékű forrás érkezik erre a területre, tehát most van az a pillanat, amikor a korábban elindult folyamatok a megvalósítás szakaszába lépnek az önök segítségével – mondta.

Fehérvölgyi Beáta dékán hangsúlyozta, a járvány miatt a képzés 80 százaléka már az online térben valósult meg, de ez a kapcsolati rendszerek kialakulását nem befolyásolta negatívan az oktatás során.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában