A Nosztalgia Nyugdíjas Klub tagjainak is hiányzik a klubélet, a közösség

Hetente felhív telefonon minden tagot a Bódé városrészben működő Nosztalgia Nyugdíjas Klub elnöke, Szimeiszter Imréné. A járványveszély idején már egy éve így tartják a kapcsolatot.

Tisler Anna

Idén a tollfosztás is elmaradt

Fotó: Tisler Anna

Mindannyiuknak hiányzik a klubélet, a közösség. Az önkormányzattól használatra kapott klubhelyiségben hetente találkoztak, és az idősek számos programot szerveztek, amelyre a városrész lakosságát vagy más klubok tagjait is meghívták. Nyáron, a nyitás idején a szabályok betartásával néhányszor szabadtéren találkoztak, de hónapok óta ismét csak telefonon tarthatják egymással a kapcsolatot.

Szimeiszter Imréné elmondta, felajánlotta a tagoknak a segítségét bevásárlásban, gyógyszerek beszerzésében, de csak egy alkalommal volt rá szükség. Sajnálják, hogy elmaradt a karácsonyi rendezvényük, valamint több városi program, amelyen évek óta segítőként részt vettek.

A klub egyik célja a gasztronómiai hagyományok őrzése és továbbadása. Főztek és szétosztottak több száz adag diós tésztát, készítettek rengeteg cukorperecet és más régi ételeket. Korábban januárban tollfosztásra gyűltek össze a klubhelyiségben. Több napig tartott a munka, közben beszélgettek, felidézték az egykori falusi tollfosztások hangulatát. A tollból pehelypaplant varrtak, amelyet a fosztást lezáró mulatságon, a sudrin adtak át egy helyi kisgyermeknek. A sudrin régi falusi ételeket, például házi lekváros kukoricaprószát kínáltak. A fiatalabb meghívottak közül sokan ekkor fogyasztották először ezt az ételt. Más alkalommal disznótorossal vendégelték meg a tagjaikat és a segítőiket, megtartották a magyar kultúra napját, a nőnapot. A járvány miatt kilenc rendezvényük maradt el március közepéig. Jó hír, hogy senki sem betegedett meg.

Idén a tollfosztás is elmaradt
Fotó: Tisler Anna

Szimeiszter Imre versmondó, harmonikás és énekes rendszeresen részt vesz Ki mit tud? rendezvényeken és más, nyugdíjasoknak szóló kulturális programokon. A járvány miatt ezeket sem rendezik meg. Hiányzik neki a közönség. Otthon szorgalmasan gyakorol, és ő is várja, hogy ismét tarthassanak programot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában