Műemlékvédelmi díjat kapott a sümegi Ramassetter-ház

Hosszú évek munkájával, összefogásával újult meg a tavaly átadott Ramassetter-ház, amely a műemlékvédelmi világnapon ICOMOS-díjat kapott.

Tóth B. Zsuzsa

A felújított Ramassetter ház méltán kapott ICOMOS-díjat a Műemlékvédelmi világnapon

Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

Amint azt Végh László polgármestertől megtudtuk, sokak áldozatos munkájára, közösségi összefogásra került korona az elismeréssel.

- Köszönettel tartozunk a közreműködők mindegyikének, a tiszteletdíjukról a cél érdekében lemondó önkormányzati képviselő-testületi tagoknak és bizottsági tagoknak, de jelentős összefogást tapasztalhattunk meg a helyi vállalkozások részéről is a felújítás során. A díjjal a helyi szakemberek, vállalkozók és döntéshozók példás összefogásával létrejött kiemelkedő helyreállítást, a méltóképpen restaurált épület átgondolt, sokrétű hasznosítását jutalmazták. A projekttel pedig városunk Ramassetter Vince, Sümeg leghíresebb polgármestere, mecénása öröksége előtt tisztelgett. Megmentettünk és új funkcióval ruháztunk fel egy műemlékvédelem alatt álló, 1700-as években épült barokk épületet.

- A fejlesztés keretében az épített és szellemi örökség értékeinek hasznosításával turisztikai attrakciót alakítottunk ki, az értékekhez illeszkedő látogatóbarát és interaktív élményelemekkel bővítve.

A felújított Ramassetter-ház méltán kapott ICOMOS-díjat a műemlékvédelmi világnapon Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

Azonban ez sokkal több volt, mint egy projekt – szögezte le a polgármester. A teljes felújítás három mérföldkőben valósult meg.

- A tető és a Hét vezér tér felé eső épületszárny felújítása a 2014-2019. évi képviselő testület és a bizottságok tagjai által felajánlott tiszteletdíj összegből készült. A legrégebbi épületrész felújítása egy TOP turisztikai pályázatból, és – ahogyan az egész épület – sok szakember elhivatott, önkéntes munkájából, támogatásával valósult meg. Igazi közösségi összefogás, példaértékű együttműködés, kiemelkedő mecenatúra kellett ahhoz, hogy a ház új életre keljen. Oszkai Réka, a művelődési központ igazgatónője, Bódis Péter, Rédey Ferenc, Viola Norbert, Mészáros Norbert, Kovács László, Tóth G. Péter egy olyan szakmai ajánlást nyújtott be a bizottság felé, amely lehetővé tette, hogy egy nemzetközi rangú díj érkezzen Sümegre – mondta Végh László.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában