Folyamatos a kismamagondozás a koronavírus idején is

A védőnői gondozás a koronavírus-járvány idején is a Nemzeti Népegészségügyi Központ által meghatározott hivatalos eljárásrend szerint történik – magyarázta lapunknak Gulyásné Egressy Marianna pápai védőnő.

Polgár Bettina

Gulyásné Egressy Marianna védőnő kiemelte, a tanácsadások, státuszvizsgálatok továbbra is folyamatosak a helyzetnek megfelelő óvintézkedések betartásával

Fotó: Polgár Bettina/Napló

– A tanácsadások, státuszvizsgálatok továbbra is folyamatosan zajlanak a helyzetnek megfelelő óvintézkedések betartásával. Az ellátottak és a védőnő egészségének védelme érdekében törekedni kell a személyes találkozások minimalizálására, valamint a szakma szabályainak figyelembevétele mellett a távkonzultáció előtérbe helyezésére (videó, skype, e-mail), de ez nem jelenti az ellátás megtagadását. A személyes találkozások lehetőség szerint a tanácsadóban történnek, és csak indokolt esetben végez a védőnő családlátogatást, mindezt maszk, kesztyű és kézfertőtlenítő használata mellett – foglalta össze Gulyásné Egressy Marianna.

Megtudtuk tőle, a tanácsadóban történő védőnői tevékenység végzése alatt mind a tanácsadó helyiség, mind pedig a védőnő személyi higiénéjére nagy hangsúlyt kell fordítani. A gyakori szellőztetés, felület-, eszköz- és kézfertőtlenítés mellett lényeges a köpeny, a maszk, a kesztyű és az egyéb védőfelszerelések használata.

– A tanácsadót az előírások szerint csak egészséges gyermek és szülője, illetve várandós kismama keresheti fel előzetes időpont-egyeztetés, valamint egészségiállapot-felmérés (kikérdezés) után. Belépéskor fontos a kézfertőtlenítés, szükség esetén a hőmérsékletmérés, valamint a maszkviselés a hatéves és annál idősebb gyermeknél is. Az 1-1,5 méteres távolság megtartására törekedni kell, kivéve azokat a vizsgálatokat, amelyek ennél kisebb távolságot követelnek meg. Lényeges még, hogy a váróhelyiségben, illetve a tanácsadóban ne legyenek gyermekjátékok, újságok, és javasolt a váróterem- be kézfertőtlenítő adagoló kihelyezése – ismertette a vé­dőnő.

Gulyásné Egressy Marianna védőnő kiemelte, a tanácsadások, státuszvizsgálatok továbbra is folyamatosak a helyzetnek megfelelő óvintézkedések betartásával Fotó: Polgár Bettina/Napló

Kérdésünkre hozzátette, ha egy kismama bizonyítottan koronavírusos, ugyanazok a szabályok vonatkoznak rá, mint más betegekre. – Ilyenkor háziorvoson keresztül történik az ellátás. Ha várandós kismama koronavírusos, és vetélés kockázata merül fel, illetve beindul a szülés, a kórházi osztályon ellátják. Egyébként a koronavírusos kismamák esetében a karantén feloldásáig szünetelnek a vizsgálatok, az egészséges várandósoknál azonban minden kötelező vizsgálat és vérvétel megtörténik – emelte ki Gulyásné Egressy Marianna.

A védőoltás kapcsán megjegyezte, a családalapítás előtt állóknak védőoltás beadása előtt javasolt nőgyógyász orvossal konzultálni. Védőoltás beadása a terhesség 12. hete után lehetséges, a második oltásra pedig a szülés után kerülhet sor a javasolt oltóanyaggal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában