Muzsikával ünnepelték a pünkösdöt Tihanyban

A Mendelssohn Kamarazenekar hangversenyével ünnepelték a pünkösdöt a Tihanyi Bencés Apátság templomában. A komolyzenei előadás, amit különleges helyszínen hallhatott a közönség, hatalmas sikert aratott.

Kovács Erika

Telt házat vonzott a Mendelssohn koncertje a tihanyi apátsági templomban

Fotó: Penovác Károly/Napló

Lélekemelő muzsikával ajándékozta meg vasárnap az apátsági templom közönségét a Mendelssohn Kamarazenekar a kereszténység egyik kiemelkedő ünnepén. A pünkösdi koncertből igazi örömzenélés lett, ugyanis a művészek tavaly ősszel léptek utoljára színpadra a vírus miatt, így a közönség hónapok óta várt arra, hogy élőben élvezhesse a muzsikát. Kováts Péter művészeti vezetésével a kamarazenekar ezúttal is kitett magáért a lenyűgöző helyszínen.

A Mendelssohn Kamarazenekar az alkalomhoz illő darabokkal, kivételes színvonallal idézte fel az ünnepet. Már a kezdés fergetegesre sikerült, az angol Henry Purcell barokk komponista g-moll chaconne című darabja nagyon jó választásnak bizonyult, amit igazolt a tihanyi közönség visszajelzése. A muzsika a későbbiekben is ámulatba ejtette a közönséget, az előadók a zeneirodalom több legendás szerzőjének egy-egy darabjával töltötték meg a kivételes akusztikájú templomot, elhangzott Vivalditól a D-dúr concerto vonószenekarra, Brahms­tól a Korálelőjáték Kováts Péter hangszerelésében, Bachtól a harmadik G-dúr brandenburgi verseny. Az ünnep hangulatához illeszkedett Liszt Ferenc egyik kitűnő műve, aki a Zarándokévek harmadik kötetét vallásos inspirációjú művek keretébe foglalta. A sorozat nyitó darabja, az Angelus!, az őrangyalokhoz szóló fohász, lélekemelően szép muzsika volt. Az előadás végén is magyar komponista darabjait élvezhette a közönség, Farkas Ferenctől az Ária és magyar rondó, valamint a Hat régi magyar tánc a 17. századból című művek előadásával.

Telt házat vonzott a Mendelssohn koncertje a tihanyi apátsági templomban
Fotó: Penovác Károly/Napló

Ismert, a pünkösd a húsvét utáni hetedik vasárnapon és hétfőn tartott keresztény ünnep, amelyen a kereszténység a Szentlélek kiáradását ünnepli. Ezzel a napot új tartalommal töltötte meg a keresztények számára. Szent Ágoston a Szentlélekről azt mondja, ez Isten csendes jelenléte bennünk, amely arra indít minket, hogy próbáljunk egyre mélyebb kapcsolatba lépni Istennel. Kérdés, hogy képesek vagyunk-e lecsendesedni, rá figyelni?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában