kamerákat szerelnek fel

2021.05.22. 20:00

Zöldhulladék „hegyekkel” küzd a Balatonudvari önkormányzat

Komoly problémát jelent az illegálisan lerakott zöldhulladék a Balaton-parti településen és környékén. A község határában már egy közel 200 méteres, hatalmas kupac gyűlt össze levágott, és idehordott faágakból, gallyakból. A probléma megelőzése érdekében pályázott és nyert 4,2 millió forintot az önkormányzat egy kamerarendszer telepítésére, többek között az illegális hulladéklerakónál.

Molnár Sándor

Tavasz László a 200 méteres zöldhulladék kupacot mutatja

Fotó: Molnár Sándor/Napló

Áldatlan állapotok uralkodnak Balatonudvari határában, ahová az elmúlt 10-15 évben körülbelül nyolcezer köbméternyi zöldhulladékot hordtak. De problémák vannak a településen belül és Fövenyesen is, ahol sok a nyaralótulajdonos, és jó néhányan az utcára rakják a zöldhulladékukat.

Fotó: Molnár Sándor/Napló

– Sokan gondolják úgy, hogy kirakják a közterületre az ingatlanukon belül keletkezett nyesedékeket, leveleket, a levágott füvet és elvárják, hogy azt az önkormányzat takarítsa el onnan. Ez egy mai napig fennálló probléma. Amikor az előző vezetés próbálta ezt valamilyen szinten megoldani, akkor keletkezett a helyieknek szánt lerakó. Aztán meghallották ezt a környéken és Zánkától, Veszprémen át Csopakig – gyakorlatilag ide hordták a vállalkozók teherautó számra a zöldhulladékot, és mostanra akkora mennyiség gyűlt össze, hogy már szinte kezelhetetlen – panaszolja a polgármesteri feladatokat ellátó Tavasz László alpolgármester, aki hozzá teszi még, hogy a testület döntése értelmében a területre már tilos mindennemű szemetet lerakni, és az önkormányzat célul tűzte ki, hogy saját költségen felszámolja az illegális zöldhulladék lerakót.

Tavasz László a 200 méteres zöldhulladék kupacot mutatja
Fotó: Molnár Sándor/Napló

A héten méretes gépek aprítják, darálják apróra az évek alatt összegyűlt hatalmas ágkupacokat. A további illegális lerakások megakadályozására az önkormányzat egy kamerarendszer telepítésére pályázott sikeresen. 4,2 millió forintot nyertek az IFKA Iparfejlesztési Közhasznú Nonprofit Kft. „ Tisztítsuk meg az Országot” elnevezésű pályázatán.

Az utcára kirakott zöldhulladék Fövenyesen
Fotó: Molnár Sándor/Napló

A településen három helyre kerülnek így kamerák, köztük az érintett, 059 helyrajzi számú ingatlan mellé is. Még ezen a héten elhelyezik a kamerákat, amelyek képeit látják majd az önkormányzatnál, a rendszert kiépítő Macrotelnél és a tervek szerint a rendőrségen is. Azt remélik, hogy a rendőrök bevonásával sikerül megakadályozni a területen a további illegális hulladék elhelyezést.

Méretes gépekkel aprítják, darálják a hatalmas mennyiségű zöldhulladékot
Fotó: Molnár Sándor/Napló

Megoldást talán az jelenthetne a problémára, ha az ingatlan tulajdonosok a szelektív hulladékgyűjtéshez hasonlóan, egy-egy zöldhulladék-gyűjtő edényt is kaphatnának, amibe elhelyezhetnék a kerti nyesedéket, amit aztán térítési díj ellenében, a hulladékgazdálkodó bizonyos időszakonként elszállítana a településről.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában