Erősebb közösségek, jobb életminőség

2021.06.12. 07:00

Félmilliárd forintból fejlesztették a szolgáltatásokat a balatonfüredi térségben

Mintegy félmilliárd forintot nyert a balatonfüredi térség humán szolgáltatások fejlesztésére. A 2018 elején kezdődött programot értékelték az illetékesek a füredi Hotel Blaha Lujza éttermében pénteken.

Kovács Erika

Fotó: PESTHY MARTON

Hári Lenke, a konzorciumve- zető Balatonfüred alpolgármestere emlékeztetett, mintegy félmilliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyert nyolc településsel együtt Füred önkormányzata mint gesztor a Humán szolgáltatások fejlesztése az észak-balatoni térségben című programmal, az Európai Unió szociális alapja és a magyar kormány támogatásával. A forrásból Füreden, Szentkirályszabadján, Tótvázsonyban, Felsőörsön, Balatonszőlősön, Pécselyen, Vászolyon, Dörgicsén és Balatonfőkajáron számos program valósult meg.

A programok jelentős mértékben hozzájárultak ahhoz, hogy csökkentsék a területi különbségeket a társadalmi felzárkóztatás érdekében. Támogattak helyi közösségeket, civil szervezeteket, erősítették a vidék megtartóerejét és az egyes településeken élők közötti kapcsolatot.

Szerveztek, illetve segítettek tréningeket, testi-lelki egészségmegőrző programokat, képzéseket, szakköröket, kirándulásokat, valamint minden korosztályt érintő ösztöndíjrendszert. A programban valamennyi generációból több százan vettek részt.

A járvány átírta terveiket, átszervezte az életüket, többször álltak le, és programjaikat online valósították meg. Mindennek ellenére eredményesen teljesítették a vállalt feladatokat, célokat.

Az alpolgármester reményei szerint értékes és érdekes ismereteket kaptak az emberek.

Antal Zsuzsanna, a program szakmai vezetője az eredmények bemutatásakor a képzésekre, a kulturális programokra, a lakhatási támogatásra helyezte a hangsúlyt, illetve arra, hogy sokat tanultak egymástól a generációk. Az emberek életét, jobb életminőségét sport- és számítástechnikai eszközökkel is segítették.

– Nagyon sokat nyertünk a pályázattal – összegzett Gyarmati Katalin. Szentkirályszabadja polgármestere hosszan sorolta, hogy egyebek mellett felújították a polgármesteri hivatalt, segítették a hátrányos helyzetű embereket, családokat, diákokat, akiket élményekkel teli túrákra is meghívtak. Új munkahelyeket hoztak létre, és szerveztek gyerek- és falunapot, közös ünnepeket, táncházat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában